Viekas LIFE uutiskirje syyskuu 2019

VieKas LIFE (SLL) -vieraslajihankkeen uutiskirje nro 1, syyskuu 2019

 

 

Uutiskirje logokuva 1 viekaslife sll balsam 2090144 kuva manfredrichter pixabay free license small1
 

VieKas LIFE -uutiskirje nro 1

9/2019

 
 
VieKas LIFE jättipalsamitalkoot. Kuva: Raisa Ranta / VieKas LIFE

VieKas LIFE jättipalsamitalkoot. Kuva: Raisa Ranta / VieKas LIFE

 
 

VieKas kesä 2019: vieraslajit olivat hyvin esillä mediassa ja tapahtumissa

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen ensimmäinen toimintakesä on lopuillaan. Takana on kymmeniä vieraslaji-infotilaisuuksia, jättiputkien ja keltamajavankaalin torjuntatyötä sekä jättipalsamin kitkentätalkoita. Näkyvän hanketyön lisäksi VieKas LIFEn tiimi on suunnitellut ensi vuoden toimintaa ja etsinyt uusia yhteistyömahdollisuuksia kuntien ja muiden järjestöjen kanssa. Hankkeen kansalaistoimintaan aktivoivan sivuston, Viekas.laji.fi:n sisältöä ja vieraslajeihin liittyvän kansalaistiedetoiminnan houkuttelevuutta kehitetään edelleen.

Haitallisiin vieraslajeihin liittyvä kansalaiskeskustelu pääsi kunnolla vauhtiin toukokuun lopulla, kun uutisoitiin uusien lajien lisäämisestä vieraslajiasetuksen kasvatuskieltolistalle. Kansalaiskeskustelun perusteella monelle Suomen vieraslajilainsäädännön olemassaolo ja sen tuomat velvollisuudet maanomistajille on tullut monelle yllätyksenä.

Kesän 2019 toimintaa lukuina:

VieKas LIFE -hankkeen aluekoordinaattorit ja Marttojen sekä Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset ovat järjestäneet ja tähän mennessä raportoineet jo 61 tapahtumaa (kitkentätalkoita, vieraslaji-infotilaisuuksia, luentoja ja retkiä), joihin on osallistunut lähes 850 osallistujaa.

Luonto-Liiton kouluvierailutoiminnan ansiosta vieraslajitieto saavutti viime kevään aikana lähes 390 oppilasta 24 luokkaryhmässä.

Jyväskylän Vehkalammen puistossa 60 lammasta popsi jättipalsamit suihinsa ennätystahtia – kiitokset nälkäisille hankekumppaneillemme!

Riihimäellä jättipalsamin torjunta on ollut tuloksekasta siimaleikkureilla työskennellen.

VieKas LIFEn someviestintää seuraa Facebookissa yli 800, Twitterissä 260 ja Instagramissa 179 henkilöä.

Keltamajavankaalityö on alkanut tiedottamalla tunnettujen esiintymien maanomistajia kasvin haitallisuudesta ja vieraslajilain kasvatuskiellosta, jotta he itse ryhtyvät torjuntatoimiin. Luontoon karanneiden keltamajavankaaliesiintymien hävittäminen maanomistajien avustuksella saa hankkeen myötä uutta potkua.

Jättiputkien torjuntatiimit (2 x 2 työntekijää) ovat aloittaneet torjuntatyön Varsinais-Suomen kunnissa.

 
 
 
 
 
 

 

Kurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva Terhi Ryttäri CC-BY-NC-4.0

 

Kurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva Terhi Ryttäri CC-BY-NC-4.0

Vieraslajilaki Suomessa – miten suomalaisten tulee toimia ja miksi?

Internetin puutarha-aiheisilla keskustelupalstoilla on kesällä ollut käynnissä varsinaiset vieraslajiviikot. Monien kauniina pitämien vieraskasvilajien, kurtturuusun ja komealupiinin kukkaloistoa on ihailtu ahkerasti pihoilla ja maanteiden varsilla. Suomen vieraslajiasetuksen lajilistan päivitys toi mukanaan uusia velvollisuuksia maanomistajille hävittää komealupiinin ja kurtturuusun lisäksi myös monia muita koristekasveja ja puutarhakarkulaisia. Miksi lupiinista ja kurtturuususta nousi niin suuri kohu?

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihanke keräsi vieraslajeihin liittyviä kysymyksiä puutarha-aiheisilta keskustelupalstoilta ja virkamiehiltä ja haastatteli niiden pohjalta lainsäädäntöä valmistellutta lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppaista Maa- ja metsätalousministeriöstä. Lue haastattelu kokonaan Luonnonsuojeluliiton sivuilta, niin saat vastauksia monia askarruttaviin kysymyksiin.

 
 
 
Lue artikkeli SLL:n sivuilta →
 
 
 
 
 
 
Keltamajavankaali kukassa. Kuva Krzysztof Ziarnek CC BY SA 4.0
 

Keltamajavankaali kukassa. Kuva Krzysztof Ziarnek CC BY SA 4.0

Haitallisten vieraslajien leviäminen kannattaa pysäyttää ajoissa

EU:n haitallisten vieraslajien luetteloon kuuluva VieKas LIFE -hankkeen kohdelaji, vehkakasveihin kuuluva keltamajavankaali (Lysichiton americanuson Suomessa harvoin tavattava puutarhojen koristekasvi, joka on levinnyt luontoon vasta muutamilla paikkakunnilla.

Keltamajavankaalia, ja muita vielä Suomessa harvalukuisia haitallisia vieraskasvilajeja on järkevää kitkeä luonnosta pois ennen ongelman kasvamista suuremmaksi. Ennaltaehkäisevä toiminta parantaa torjuntatavoitteiden saavuttamista ja tarvittavat torjuntakustannukset jäisivät murto-osaan.

Kasvaako sinun maallasi keltamajavankaali ja haluaisit siitä eroon? Katso lisätiedot VieKas LIFEn keltamajavankaalisivuilta

Tutustu keltamajavankaaliin ja sen torjuntaan hankkeen keltamajavankaalivastaavan, aluekoordinaattori Tiina Tikkasen opastuksella (video)

 
 
 

 

Keltamajavankaalin tunnistaminen ja torjunta (VieKas LIFE/SLL)

 
     
 

VieKas LIFE -hankkeen esimerkkilajin, keltamajavankaalin (Lysichiton americanus) tunnistaminen, ekologia ja torjunta.

 
 
 
 
 

VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto)
Itälahdenkatu 22 B
00200 Helsinki

Finvasive (VieKas) LIFE (2018–2023), LIFE17/NAT/FI/000528

 

LINKIT
VieKas LIFE -hankesivut (sll.fi)

Vieraslajitietoa ja havaintolomake (viekas.laji.fi)

Onko sinulla aihevinkkejä uutiskirjeeseen? Lähetä sähköpostia markus.seppala@sll.fi

 
 
 
 
EU LIFE -logo
 
   

Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.

Tämän uutiskirjeen sisältö ja hankkeen viestintä edustaa ainoastaan VieKas LIFE -hankkeen näkemyksiä. EASME/Euroopan komissio ei ole vastuussa informaation mahdollisesta käytöstä.

 
 
 

VieKas LIFE sosiaalisessa mediassa

 
 
 

 

Facebook

 

 

Twitter

 

 

Instragram

 
 
 

 

 

 
 

Viekas LIFE (SLL)-uutiskirjeen tilaus:

https://suomen-luonnonsuojeluliitto.creamailer.fi/subscribe/PUb9BscIVg6i4

 

 

Kuva: