Ruskoturkiskuoriainen (Attagenus smirnovi)
Ruskoturkiskuoriainen
(Attagenus smirnovi)
Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon
Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)
Ilmoita havainto
Havainnot
Ilmoita havaintoTaksonomia
- Eliökunta (Biota)
- Aitotumaiset (Eucarya)
- Eläimet (Animalia)
- Niveljalkaiset (Arthropoda)
- Kuusijalkaiset (Hexapoda)
- Hyönteiset (Insecta)
- Kovakuoriaiset (Coleoptera)
- Polyphaga
- Bostrichoidea
- Haaskakuoriaiset (Dermestidae)
- Attageninae
- Turkiskuoriaiset (Attagenus)
Luonnehdinta
Ruskoturkiskuoriainen on Euroopassa tuholainen museoissa. Meillä se on toistaiseksi ollut hyvin harvoin tavattu tuholainen.
Aikuinen ruskoturkiskuoriainen on 3-4 milliä pitkä, tummanruskea kuoriainen, jonka etuosa ja pää ovat tummia. Toukka on täysikasvuisena noin 8 milliä pitkä, kellanruskea, jaokkeinen ja takapäässä on pitkä karvatupsu kuten muilakin turkiskuoriaisilla.
Alkuperä ja levinneisyys
Ruskoturkiskuoriainen on kotoisin Afrikasta. Sitä on tavattu Moskovassa 1960 -luvun alussa. Optimilämpötila kuoriaiselle on noin 24 C astetta, joten sitä on tavattu meillä ja muualla Pohjois-Euroopassa vain sisätiloissa.
Haitat
Naaras munii viitisenkymmentä munaa ja kehitys aikuiseksi vie 6-18 kuukautta. Toukat syövät kuivia kasveja, siemeniä tai eläinperäisiä aineksia kuten villaa, höyheniä, vuotia ja turkiksia. Aikuinen kuoriainen on hyvä lentäjä.
Torjunta
Lintujen, lepakoiden, ampiaisten ja muiden mahdollisten eläinten tyhjät pesät ja jätteet, kuolleet kärpäset, rotat ja hiiret siivotaan syksyllä pois ullakoilta, räystäiden alta, kellareista, porraskäytävistä, ikkunoiden välistä, hormeista tai suljetuista kaapeli- ja ilmastointikanavista.
Lisätiedot
Lasse Jansson, Bengt Lindqvist, irmeli Markkula: Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. ISBN:952-5272-61-3.
Anon. 2005. Rohmut ja riesat -tuhohyönteisten tunnistusopas. Suomen museoliiton julkaisuja 55:1-138. ISBN 951-9426-32-9.