Kauppahärö (pähkinähärö)Vieraslaji

Oryzaephilus mercator

Yleiskuvaus

Kauppahärä/pähkinähärö on riisihärön tavoin haitallisimpia tuholaisia myllyissä, leipä- ja suklaatehtaissa ja koko kaupan ketjussa asuntoihin saakka. Hygieenistä haittaa niistä ei todennäköisesti ole.

Kauppahärön aikuiset ovat 3 mm pitkiä, tummanruskeita, litteitä kuoriaisia, joiden etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Kauppahäröllä on myös piikkimäinen lisäke silmien takana. Toukat ovat 3 mm pitkiä ja vaaleita.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Kauppahärö on kotoisin trooppisilta alueilta, mutta on kaupankäynnin mukana levinnyt laajalti.


Haitat

Kauppahärö ei ole niin tavallinen meillä kuin riisihärö. Se vaatii enemmän lämpöä (riisihärö ei lisäänny, jos lämpötila alle 18 C astetta) ja suosii öljyväkirehuja ja pähkinöitä, manteleita ja kopraa. Kauppahärön lisääntyminen on myös hitaampaa kuin riisihärön. Häröt kulkeutuvat mm. leipäviljan, kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja ja öljyväkirehujen mukana. Ne sietävät hyvin kuivuutta, joten voivat elää ja lisääntyä keskuslämmitystaloissa.  Pienen kokonsa ja litteän muotonsa takia ne pesiytyvät helposti rakenteiden liitoksiin, rakoihin ja muihin piilopaikkoihin, joista ne on vaikea hävittää. Usein häröjä löytyy, kun vetää auki leikkuulaudan.


Torjuntakeinot

Härön torjunta perustuu jatkuvaan tilojen ja tuotteiden tarkkailuun ja puhdistukseen. Saastuneet tuotepakkaukset hävitetään tai jos esiintymä on aivan pieni, desinfioidaan pakkaukset pakastamalla ne yhden viikon ajan -25 -30 C asteen pakkasessa. Pölynimuri on hyvä apuväline rakoihin ja liitoskohtiin pesiytyneiden häröjen torjunnassa. Kodeissa ja elintarvikevarastoissa hävitetään pinnoilla liikkuvat häröt pyretriini -sumutteilla tai -ruiskutteilla.


Lisätiedot

Lasse Jansson, Bengt Lindqvist, Irmeli Markkula. Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. ISBN: 952-5272-61-3.

Anon. 2005. Rohmut ja riesat -tuhohyönteisten tunnistusopas. Suomen museoliiton julkaisuja 55:1-138. ISBN 951-9426-32-9.


Kuvaustekstin laatijat

Irmeli Markkula, MTT
Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: kauppahärö
Tieteellinen nimi: Oryzaephilus mercator
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

Havaintokartta