Karanteenituhooja
Koloradonkuoriainen on perunan karanteenituhooja, jonka todetuista tai epäillyistä havainnoista on viipymättä ilmoitettava Ruokavirastoon. Suomi on suoja-aluetta koloradonkuoriaisen suhteen. Kuoriaisia on monena kesänä kulkeutunut Suomeen ilmavirtojen mukana kaakosta tai etelästä. Koloradonkuoriaisia ei kuitenkaan esiinny Suomessa pysyvästi, sillä kaikki löydetyt esiintymät on saatu hävitettyä.
Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin pituinen kuperaselkäinen kovakuoriainen, jonka selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen oranssinkeltaiset mannaryynin kokoiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehden alapinnalla.
Munasta kuoriutuva toukka on 1–2 mm:n mittainen, litteä ja tumman punaruskea. Kasvaessaan toukka muuttuu pulleaksi ja oranssiksi, ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.
Koloradonkuoriaisen kotelo on soikeahko, oranssinpunainen ja hieman yli senttimetrin pituinen.
Koloradonkuoriaisen alkuperäinen levinneisyysalue on Pohjois-Amerikan länsiosissa. Euroopassa koloradonkuoriainen on yleinen leveyspiirin 60° N eteläpuolella. Suomea lähimmät pysyvät esiintymät ovat Venäjällä ja Baltiassa.
Toukat ja aikuiset koloradonkuoriaiset syövät perunan lehdet reunoista alkaen. Kasvustoon jää kuoriaisten jäljiltä mustia ulostepalloja. Kuoriainen ei vioita perunan mukuloita eikä rajoita perunan elintarvikekäyttöä.
Perunaviljelmiä on tarkkailtava eteläisessä Suomessa kesäkuun puolivälistä lähtien. Lisäksi on tarpeen tarkkailla koloradonkuoriaisen levinneisyysalueilta tulevien tavaroiden ja kuljetusvälineiden mukana mahdollisesti kulkeutuvia kuoriaisia.
Kasvinsuojeluviranomaiset antavat koloradonkuoriaisen torjunnasta viljelijälle kirjallisen torjuntapäätöksen, johon on valittu sopivat kemialliset tai mekaaniset torjuntakeinot. Osa talvehtimaan kaivautuneista kuoriaisista voi pysytellä maassa useita vuosia, joten tarkkailua ja torjuntaa voidaan joutua jatkamaan useamman kasvukauden ajan.
Ota kuoriaiset talteen, jotta havainto voidaan varmistaa. Laita epäilyttävä kuoriaisaikuinen, toukka tai lehdellä oleva munaryhmä esimerkiksi lasipurkkiin ja laita ruuaksi perunan lehtiä.
Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Epäilystä voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi tai Ilmoita karanteenituhoojasta -lomakkeella Ruokavirasto.fi -sivulla
Ilmoitukseen tulisi liittää kuva epäillystä kuoriaisesta. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimella numeroon 040 801 4407 (varmimmin virka-aikana klo 10–16).
Tarkastuksista vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.
Ruokavirasto, linkit päivitetty 2020