Krysanteemin valkoruoste (Puccinia horiana)

Krysanteemin valkoruoste
(Puccinia horiana)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Sienet (Fungi)
    • Kantasienet (Basidiomycota)
     • Pucciniomycotina
      • Pucciniomycetes
       • Pucciniales
        • Pucciniaceae
         • Ruosteet (Puccinia)
Kuva: Malcolm Storey, CC-BY-NC-SA-3.0
Krysanteemin valkoruoste (Puccinia horiana) - Malcolm Storey, CC-BY-NC-SA-3.0

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja krysanteemeilla.

Luonnehdinta

Krysanteemin valkoruoste -sieni (Puccinia horiana) on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä krysanteemeissa.

Krysanteemin valkoruosteen oireena ovat vaaleat, rusehtavat laikut krysanteemin lehtien alapinnalla. Suotuisissa olosuhteissa tauti leviää kasvihuoneessa nopeasti koko kasvustoon pilaten kasvien ulkonäön. Valkoruoste leviää saastuneiden kasvien välityksellä.

Tunnistaminen

Ensimmäisenä oireena tartunnan saaneen kasvin lehtien yläpinnoille ilmestyy pieniä vaalean vihreitä tai keltaisia, sisään painuneita, pyöreähköjä laikkuja.

Taudin edetessä laikut laajenevat noin 5 mm:n mittaisiksi ja muuttuvat keskeltä ruskeiksi. Laikkujen kohdalle lehden alapinnalle muodostuu itiöitä, jotka näkyvät vaalean punertavina tai valkoisina pullistumina.

Voimakkaassa saastunnassa kasvin lehdet ruskettuvat ja varisevat. Joskus itiöitä voi muodostua myös varsiin ja kukkiin. Oireiden voimakkuus vaihtelee lajikkeittain. Alttiissa lajikkeissa, joita on sekä ruukku- että leikkokrysanteemeissa, itiöt voivat peittää koko lehden alapinnan.

Alkuperä ja levinneisyys

Taudin alkuperäinen levinneisyysalue on Japanissa, josta tauti on levinnyt kaikkialle maailmaan. Euroopassa krysanteeminvalkoruostetta on tavattu lähes joka maassa.

Ranskassa krysanteemin valkoruoste on laajalle levinnyt, ja paikallisia esiintymiä on muun muassa Belgiassa, Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa. Suomen viljelmille tauti on päässyt leviämään muutamia kertoja maahan tuotujen krysanteemin pistokkaiden mukana, mutta kaikki esiintymät on saatu torjuttua.

Haitat

Krysanteemin valkoruoste pilaa krysanteemien ulkonäön ja laajalle levitessään se voi pilata koko sadon.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020