Perunasyöpä (Synchytrium endobioticum)

Perunasyöpä
(Synchytrium endobioticum)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.ruokavirasto.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.ruokavirasto.fi)

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Sienet (Fungi)
    • (Chytridiomycota)
     • Chytridiomycetes
      • Synchytrium

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Perunasyöpä on Synchytrium endobioticum -sienen aiheuttama, perunan mukuloita pilaava kasvitauti. Se on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Perunasyövän oireena ovat mukulan pinnalle muodostuvat rosopintaiset kasvaimet. Tauti leviää saastuneen mullan mukana ja säilyy maassa jopa 20 vuotta. Suomessa perunasyöpää esiintyy jonkin verran kotitarveviljelmillä. Havainnoista ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Tunnistaminen

Nuoriin, kasvaviin mukuloihin ja varren maanalaiseen osaan muodostuu kukkakaalimaisia rosopintaisia kasvaimia, jotka syntyvät taudinaiheuttajan tartuttamista turvonneista kasvisoluista. Heikko saastunta ilmenee pieninä, rupimaisina kasvaimina, kun taas pahoin saastuneessa mukulassa kasvaimet peittävät koko mukulan pinnan.

Väriltään kasvaimen pinta on kasvukaudella vaalea, mutta se tummuu mätänemisen myötä ja lopulta hajoaa. Kasvin maanpäälliset osat yleensä oireettomia. Kasvien elinvoima saattaa kuitenkin heikentyä ja varren tyvellä saattaa näkyä pieniä vihertäviä pahkoja.

Alkuperä ja levinneisyys

Perunasyöpä on kotoisin Andien alueelta Etelä-Amerikasta, mutta nykyään se on maailmassa laajalle levinnyt. Euroopassakin tauti on yleinen. Suomessa perunasyöpä oli aikaisemmin yleinen, mutta enää sitä ei esiinny ammattiviljelmillä syövänkestävien perunalajikkeiden käytön yleistyttyä.

Haitat

Perunasyöpä pilaa perunan mukuloita.

Torjunta

Koska perunasyöpä on karanteenituhooja, viranomaiset määräävät sille hävittämistoimenpiteet, jos sitä löydetään Suomesta. Toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi saastuneiden mukuloiden ja varsiston hävittäminen sekä viljelyrajoitukset.

Perunasyöpää voi ennaltaehkäistä käyttämällä sertifioitua siemenperunaa ja viljelemällä perunasyövänkestäviä lajikkeita.

Mitä minä voin tehdä

Perunasyövän havainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2020