Perunasyöpä (Synchytrium endobioticum)

Perunasyöpä
(Synchytrium endobioticum)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Sienet (Fungi)
    • (Chytridiomycota)
     • Chytridiomycetes
      • Synchytrium

Luonnehdinta

Perunasyöpä on Synchytrium endobioticum -sienen aiheuttama, perunan mukuloita pilaava kasvitauti. Se kuuluu kasvinterveyden suojelemisesta annetun lain (702/2003) tarkoittamiin vaarallisiin kasvintuhoojiin. Perunasyövän oireena ovat mukulan pinnalle muodostuvat rosopintaiset kasvaimet. Tauti leviää saastuneen mullan mukana ja säilyy maassa jopa 20 vuotta. Suomessa perunasyöpää esiintyy jonkin verran kotitarveviljelmillä. 

Tunnistaminen

Nuoriin, kasvaviin mukuloihin ja varren maanalaiseen osaan muodostuu kukkakaalimaisia rosopintaisia kasvaimia, jotka syntyvät taudinaiheuttajan tartuttamista turvonneista kasvisoluista. Heikko saastunta ilmenee pieninä, rupimaisina kasvaimina, kun taas pahoin saastuneessa mukulassa kasvaimet peittävät koko mukulan pinnan.

Väriltään kasvaimen pinta on kasvukaudella vaalea, mutta se tummuu mätänemisen myötä ja lopulta hajoaa.  Kasvin maanpäälliset osat yleensä oireettomia. Kasvien elinvoima saattaa kuitenkin heikentyä ja varren tyvellä saattaa näkyä pieniä vihertäviä pahkoja.

 

Alkuperä ja levinneisyys

Perunasyöpä on kotoisin Andien alueelta Etelä-Amerikasta, mutta nykyään se on maailmassa laajalle levinnyt. Euroopassakin tauti on yleinen. Suomessa perunasyöpä oli aikaisemmin yleinen, mutta enää sitä ei esiinny ammattiviljelmillä syövänkestävien perunalajikkeiden käytön yleistyttyä.

Haitat

Perunasyöpä pilaa perunan mukuloita.

Torjunta

Koska perunasyöpä on torjuttava kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Perunasyövän esiintyessä määrätään saastuneet perunan mukulat ja varsisto hävitettäviksi. Saastuneeksi todetulla alueella saa viljellä perunaa vasta, kun tautia aiheuttava sieni on todettu hävinneeksi alueelta. Perunasyöpää voi ennaltaehkäistä käytämällä sertifioitua perunansiementä ja viljelemällä perunasyövän kestäviä lajikkeita.

Mitä minä voin tehdä

Perunasyövän havainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Ruokavirastoon.

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2019