ValkoevätöröVieraslaji

Romanogobio albipinnatus

Yleiskuvaus

Valkoevätörö on makeanveden särkikala, jota esiintyy lähinnä jokivesissä mutta myös vähäsuolaisessa murtovedessä. Valkoevätörö käyttää ravintonaan pohjaeläimiä. Elinikää valkoevätöröllä on noin 4–5 vuotta ja kutu tapahtuu kevään sekä kesän aikana. 


Tunnistaminen

Valkoevätörö muistuttaa meidän kotoista töröä (Gobio gobio). Valkoevätörön selkäevä ja pyrstö ovat nimensä mukaisesti vaaleat, kun taas töröllä on näissä evissä tummapilkkuiset raidat. Hoikan vartalon kyljillä on valkoevätöröllä kymmenkunta tummahkoa täplää.  Sen suupielissä on viiksisäiepari, kuten useilla pohjaeliöstöä hyödyntävillä lajeilla. Nämä viiksisäikeet ovat valkoevätöröllä hieman pidemmät kuin töröllä. Valkoevätörö voi kasvaa 11–12 cm pituiseksi. 


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Valkoevätörön alkuperäistä esiintymisaluetta ovat Mustaan- ja Kaspianmereen laskevat joet. Se on levittäytynyt Euroopan suuria jokivesistöjä ja kanavia pitkin uusille alueille. Valkoevätöröä tavataan ainakin Venäjän puolella Suomenlahdella. Suomessa on tehty havaintoja valkoevätöröstä Saimaan kanavassa. 


Haitat

Levittäytyessään uusille alueille valkoevätörö voi aiheuttaa kilpailua elinalueista ja ravinnosta täällä luontaisesti esiintyvien kalalajien kanssa. 


Torjuntakeinot

Valkoevätöröjä ei tule levittää luontoon tai muutoin mahdollistaa niiden leviämistä laajemmalle. Mahdolliset kiinni saadut yksilöt tulee hävittää. Tietoisuutta tulee yleisesti levittää vieraslajien haitallisuudesta Suomen luontaiselle lajistolle.  


Mitä minä voin tehdä?

Älä vapauta kiinni saamasi valkoevätöröä luontoon tai levitä sitä muille alueille.

Ilmoita mahdollisesta valkoevätöröhavainnosta Luonnonvarakeskukselle kalahavaintolomakkeella. 


Lisätiedot

Laji.fi sivusto: Valkoevätörö

Luonnonvarakeskuksen kalahavainnot: Valkoevätörö


Kuvaustekstin laatijat

Sanna Kuningas (Luke) 2022 

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: valkoevätörö
Tieteellinen nimi: Romanogobio albipinnatus
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta