EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)
Karheaviuhkalehti on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Karheaviuhkalehti on Etelä- ja Pohjois- Amerikasta kotoisin oleva vesikasvi, joka on levinnyt akvaarioharrastuksen myötä eri puolille maailmaa. Euroopassa se on haitallinen vieraslaji Hollannissa. Sitä käytetään Suomessakin akvaariokasvina.
Karheaviuhkalehti on monivuotinen, juurakollinen uposkasvi. Sen varsi on pulska ja vihreä tai usein karvoista punaruskea. Varsi kantaa vedenalaisia, hyvin hienoliuskaisia lehtiä, jotka tuovat mieleen Suomen vesien sätkimet mutta sijaitsevat vastakkain eivätkä kierteisesti. Viuhkalehti voi myös tuottaa omintakeisen näköisiä kelluslehtiä: enintään pari senttiä pitkiä ja alle puoli senttiä leveitä, tyvilovellisia – kuin nuolenkärkiä. Valkoiset (harvoin punertavat tai keltaiset), enintään 15 mm leveät, vedenpinnalle tai sen ylle työntyvät kukat voivat nekin tuoda mieleen sätkimen, mutta heteitä ja emejä on paljon vähemmän (useimmiten 3 ja 6).
Karheaviuhkalehden luontainen levinneisyys on kaksiosainen: Etelä-Amerikan itäosat Argentiinan keskiosista Paraguayhin ja eteläisimpään Brasiliaan sekä Pohjois-Amerikan itäosat Teksasista ja Floridasta eteläisimpään Ontarioon. Kotiutuneena tulokkaana lajia on nykyisin ainakin Japanissa, Kiinassa, Australiassa, Intiassa, Sri Lankassa, Kaliforniassa ja Oregonissa sekä Euroopassa Etelä-Englannissa, Unkarissa, Belgiassa ja Hollannissa, joista viimeisenä mainitussa haitalliseksi katsottuna. Siitä on lisäksi tehty havainto Georgiassa ja Tanskassa. Amerikoista muuallekin maailmaan kulkeutuminen juontuu kasvin suuresta suosiosta helppohoitoisena akvaarioiden elävöittäjänä.
Runsaaksi äityessään karheaviuhkalehti tukkii ojia ja kanavia ja voi peittää alleen alkuperäistä vesikasvillisuutta.
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Karheaviuhkalehden tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Karheaviuhkalehteä ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit koristelammestasi ja akvaariostasi, ja huolehdi ettei laji leviä veden tai maa-aineksen mukana. Omassa koristelammessa ja akvaariossa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.
Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää karheaviuhkalehdensekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.
Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019