Lauttarusolehti (Ludwigia grandiflora)

Lauttarusolehti
(Ludwigia grandiflora)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Kuva: GBNNSS Crown Copyright 2009, ©
Lauttarusolehti (Ludwigia grandiflora) - GBNNSS Crown Copyright 2009, ©

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Myrtales
           • Horsmakasvit (Onagraceae)
            • Rusolehdet (Ludwigia)
Kuva: GBNNSS Crown Copyright 2009, ©
Lauttarusolehti (Ludwigia grandiflora) - GBNNSS Crown Copyright 2009, ©

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Lauttarusolehti on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Lauttarusolehti on ilmaversoinen vesikasvi, joka aiheuttaa haittaa tukkimalla vesistöjä. Se on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta ja on tavattu vieraslajina useasta Euroopan maasta.

Tunnistaminen

Lauttarusolehti on monivuotinen ilmaversoinen vesikasvi, joka muodostaa tiheitä lautta- tai mattokasvustoja vedenpinnalle tai märälle maalle. Ensin se kasvattaa veden- tai maanpintaan nivelkohdistaan juurtuvan vaakavarren. Sitten siitä nousevat pystyt ilmaversot, jotka voivat saavuttaa metrinkin korkeuden. Ilmaverson lehtien muoto vaihtelee suikeasta soikeaan. Kukat puhkeavat yksittäin ylempiin lehtihankoihin parisenttisten perien päähän. Kukkien viisi kullankeltaista, oranssityvistä terälehteä ovat näyttäviä, mutta varisevat varhain. 

Alkuperä ja levinneisyys

Lauttarusolehti on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta; Yhdysvalloissa laji on etelässä joko alkuperäinen tai tulokas, pohjoisempana jälkimmäinen.  Vanhassa maailmassa lauttarusolehti on vakiintunut ainakin Keniassa sekä Euroopassa Brittein saarilla, Belgiassa, Hollannissa, Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. Lajia on levitetty koristekasviksi puutarhojen lammikoihin. Tulokasalueen luonnossa leviäminen tapahtunee etenkin kasvullisesti versonkappaleista, mutta myös kymmeniä siemeniä sisältävät kotahedelmät voivat matkata kelluen.

Haitat

Lauttarusolehti tukkii matalia vesistöjä runsaalla kasvullaan peittäen alkuperäisen kasvillisuuden ja aiheuttaen haittaa vesistöjen käytölle ja eläimistöllekin. Voi jopa aiheuttaa tulvimista ojia ja kanavia tukkimalla.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Lauttarusolehden tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Lauttarusolehteä ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit koristelammestasi ja akvaariostasi, ja huolehdi ettei laji leviä veden tai maa-aineksen mukana. Omassa koristelammessa ja akvaariossa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää lauttarusolehden sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Riskianalyysit

Julkaisuja

 

 

Kuvauksen laatijat

Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019