Pyhäiibis (Threskiornis aethiopicus)

Pyhäiibis
(Threskiornis aethiopicus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Aitotumaiset (Eucarya)
      • Eläimet (Animalia)
        • Selkäjänteiset (Chordata)
          • Selkärankaiset (Vertebrata)
            • Linnut (Aves)
              • Neornithes
                • Neognathae
                  • Neoaves
                    • Pelecanimorphae
                      • Pelikaanilinnut (Pelecaniformes)
                        • Pelecani
                          • Ardeoidea
                            • Iibikset (Threskiornithidae)
                              • Pyhäiibikset (Threskiornis)
Kuva: Steve Garvie, CC-BY-SA-4.0
Pyhäiibis (Threskiornis aethiopicus) - Steve Garvie, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Pyhäiibis on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Pyhäiibis on suuri valkoinen lintu, joka pesii yhdyskunnissa. Pääelinympäristönä kosteat niityt ja matalat kosteikot, mutta voi etsiä ravintoa myös maatalousympäristöstä. Ruokailee yleisesti myös kaatopaikoilla. Monipuolinen peto, ravintona lierot, hyönteiset, kalat, pikkunisäkkäät, sammakkoeläimet, nilviäiset, äyriäiset ja myös lintujen munat ja poikaset; voi syödä rannoilla tai särkillä lintuyhdyskunnista kaikki munat.

Tunnistaminen

60–85 cm:n mittainen pääosin valkoinen lintu, jolla musta höyhenetön pää ja kaula, musta tukeva pitkä ja kaareva nokka sekä mustat jalat. Lennossa siipisulkien kärkien täplät muodostavat siiven takareunaan mustan juovan. Juhlapuvussa tertiaalit (kolme sisintä siipisulkaa) muodostavat mustan ”huiskun”.

Alkuperä ja levinneisyys

Pyhäiibis on yleinen ja laajalle levinnyt lintu Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Pesii myös Irakissa ja Iranissa. 1970- ja 1980-luvulla lukuisat eurooppalaiset eläintarhat yrittivät luoda alueillensa vapaasti liikkuvia pesiviä populaatioita. Länsi-Ranskaan niistä muodostui luonnossa eri puolilla pienissä yhdyskunnissa pesivä kanta, joka on nykyään yli 1 200 paria. Pesimättömiä, todennäköisesti tarha-alkuperää olevia lintuja on tavattu laajalti Euroopassa, mutta ei Suomessa. Ei voi asettua Suomen pesimälinnustoon.

Haitat

Monipuolisen ravintonsa ja lintuyhdyskunnissa aiheuttamansa tuhon takia voi uhata monia alkuperäisiä, myös uhanalaisia lajeja. Ranskassa ollaan jossain määrin huolissaan kansanterveydestä, koska pyhäiibikset yöpyvät usein lähellä ihmisasutusta ja ruokailevat säännöllisesti kaatopaikoilla. Haittojen takia Ranskassa päätettiin vuonna 2008 hävittää laji luonnosta.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

 

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Juha Tiainen (Luke) - päivitetty 27.04.2016; MMM 2019