Afrikanhanhi (Alopochen aegyptiaca)

Afrikanhanhi
(Alopochen aegyptiaca)

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Kuva: Antti Pouttu, ©
Afrikanhanhi (Alopochen aegyptiaca) - Antti Pouttu, ©
Kuva: Andreas Trepte, CC-BY-SA-2.5
Afrikanhanhi (Alopochen aegyptiaca) - Andreas Trepte, CC-BY-SA-2.5

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Eläimet (Animalia)
    • Selkäjänteiset (Chordata)
     • Selkärankaiset (Vertebrata)
      • Linnut (Aves)
       • Neornithes
        • Neognathae
         • Galloanseres
          • Sorsalinnut (Anseriformes)
           • Sorsat (Anatidae)
            • Anatinae
             • Tadornini
              • Alopochen
Kuva: GBNNSS Crown Copyright 2009, ©
Afrikanhanhi (Alopochen aegyptiaca) - GBNNSS Crown Copyright 2009, ©

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Afrikanhanhi on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Afrikanhanhi on ollut muinaisille egyptiläisille pyhä lintu ja se on ollut näkyvästi esillä ajan taiteessa. Se on paljolti maalla elävä sorsalaji, joka istuu mielellään puiden oksilla ja rakennusten katoilla. Pesänsä se tekee usein puihin muiden isohkojen lintujen pesiin. Munia on 6-12, ja niiden haudonta kestää kuukauden. Afrikanhanhi saavuttaa sukukypsyyden vasta 3–4-vuotiaina. Se ruokailee pääasiassa laiduntamalla ruohomaita, ja ravinnokseen se käyttää pääasiassa siemeniä, lehtiä ja ruohoa.

Tunnistaminen

Afrikanhanhi on 63–73 cm pituinen ja painaa 1,5–2 kg. Väritykseltään se on vaalean ruskehtava ja harmaa. Silmän ympärillä on tunnusomainen tumma naamio. Lennossa näkyy siivellä suuri valkoinen laikku. Lento on raskasta, hanhimaista.

Alkuperä ja levinneisyys

Afrikanhanhi on kotoisin nimensä mukaisesti Afrikasta. Se on ollut suosittu tarhalintu ja karanneet yksilöt ovat muodostaneet luonnonvaraisia kantoja monin paikoin Euroopassa ja sen ulkopuolella. Euroopassa se elää Englannissa, Alankomaissa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Espanjassa, Italiassa ja Puolassa. Pohjoismaissa luonnonvaraisia kantoja on Tanskassa ja Ruotsissa.

Leviäminen on ollut hidasta Englannissa, jonne laji tuotiin yli 200 vuotta sitten. Manner-Euroopassa tahti on ollut paljon nopeampaa: Alankomaissa keskimääräinen leviämisnopeus on ollut 3 km vuodessa vuodesta 1994 alkaen.

Levinneisyys Suomessa

Suomessa lajista on rekisteröity havainto (Tiira 29.6.2017) Jämsästä vuodelta 1968, joka koski kesyä, ilmeisesti eläintarhasta karannutta yksilöä.

Haitat

Laji tunnetaan maataloustuholaisena. Se syö viljaa, oraita ja sotkee peltoja. Kaupunkiympäristössä siitä on samanlaisia haittoja kuin valkoposkihanhista. Se on rehevöittänyt ulosteillaan lampia, joiden äärellä se viettää sulkasatoaan.

Vaikka afrikanhanhi ei tee pitkiä muuttomatkoja, se voi olla lintuinfluenssan kantaja ja levittäjä.

Afrikanhanhi on aggressiivinen ja kilpailee usein voitokkaasti ravinnosta ja saattaa vallata pesäpaikkoja jopa petolintuilta. Se risteytyy monien isojen sorsalajien ja hanhien kanssa. Sillä on merkitystä riistalintuna, vaikka sen lihaa ei pidetä erityisen hyvän makuisena.

Torjunta

Afrikanhanhen leviämistä Suomeen voidaan ehkäistä huolehtimalla siitä, ettei tarhoista pääse lintuja karkuun. Vakiintuneen kannan hävittäminen tai säätely voi onnistua metsästämällä.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

 

Lisätiedot

CABI Invasive Species Compendium: Alopochen aegyptiaca (Egyptian goose)

Kuvauksen laatijat

Antti Pouttu (Luke) 2017; MMM 2019