RusopampaheinäVieraslaji

Cortaderia jubata

Vieraslajiluokittelusta

EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)

Rusopampaheinä on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.


Yleiskuvaus

Rusopampaheinä on Etelä-Amerikkalainen monivuotinen heinäkasvi, joka kasvaa korkeina mättäinä.


Tunnistaminen

Rusopampaheinä voi kasvaa jopa neljän metrin korkuiseksi tiheäksi heiniköksi. Rusopampaheinän lehdet ovat vihreät, kapeat, pitkät, sahalaitaiset tai terävät ja sivuille roikkuvat. Lehvästö jää yleensä alle kaksi metriä korkeaksi. Kukinto yleensä lehvästöä selvästi korkeampi, tuuhea ja väriltään tyypillisesti nuorena violetti, kypsänä vaaleanpunainen tai punavioletti, joka muuttuu vanhetessaan vaalean punaruskeaksi-rusehtavaksi. Rusopampaheinä tuottaa runsaasti siemeniä. Se lisääntyy suvuttomasti, ilman pölytystä, ja sillä on vain naaraskukinnot.

Rusopampaheinän voi helposti sekoittaa runsaasti koristekasvina käytettävään pampaheinään. Pampaheinän nuoret kukinnot ovat tyypillisesti valkoiset tai keltaiset.  Pampaheinän lehvästö on korkeampi ja yleensä hyvin pysty (2-4 m). Lehtien yläpinta on sinivihreän sävyinen. Kukinnot ovat vain hiukan lehvästöä korkeammalla. Koiraskasvien kukinnot voivat erehdyttävästi muistuttaa rusopampaheinän kukintoja, naaraskukinnot ovat yleensä kermanvaaleat


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Rusopampaheinä on kotoisin Etelä-Amerikasta, josta sitä on tuotu Ranskan, Espanjan sekä Irlannin puutarhoihin yli sata vuotta sitten, ja sittemmin myös Iso-Britanniaan. Se ei tiettävästi ole levinnyt vielä luontoon EU:n alueella. Luontoon levitessään rusopampaheinä voisi muodostaa pysyviä kasvustoja Etelä-, Länsi-, Itä- ja Kaakkois-Eurooppaan, muun muassa Välimeren ja Mustanmeren ympäristöihin sekä Keski-Eurooppaan Atlantin rannikolle. Ilmaston lämmetessä rusopampaheinän ajatellaan voivan vakiintua myös Itämeren ympäristöön Pohjois-Eurooppaan. Rusopampaheinän leviäminen EU:n alueella on kuitenkin epätodennäköistä, sillä siementen ja kasvien myynti on kielletty, eikä kasviin kohdistu kaupallista mielenkiintoa. Kasvi voi kuitenkin levitä koristekasvikaupan ja rehun mukana, tai tahattomasti siemeninä tuulen, veden ja liikennekuljetusten mukana.          


Haitat

Rusopampaheinä vaikuttaa alkuperäisen lajiston monimuotoisuuteen muodostamalla laajoja kasvustoja ja kilpailemalla resursseista muiden kasvilajien kanssa. Se leviää tehokkaasti tuulen mukana, ja yksi kukinto voi tuottaa suvuttomasti yli 100 000 siementä. Rusopampaheinä uhkaa rantadyynien, arojen sekä kosteikkojen ja vuoristojen kasvillisuutta, erityisesti hitaasti kasvavia varpuja. Tiheinä kasvustoina rusopampaheinä heikentää alkuperäisen ympäristön kauneusarvoja, ja uhkaa virkistyskäyttöä sekä lisää paloherkkyyttä. Umpeenkasvu heikentää myös paikallisten hyönteis- ja nisäkäslajien elinympäristöjä. Rusopampaheinällä voi olla vaikutuksia myös metsänhoitoon, sillä se kilpailee resursseista myös metsälajien kanssa ja voi vaikeuttaa metsän uudistamista, ja metsäplantaaseille pääsyä. Rusopampaheinän on havaittu aiheuttavan astmaoireita.


Mitä minä voin tehdä?

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Rusopampaheinän tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Rusopampaheinää ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää rusopampaheinän sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.


Kuvaustekstin laatijat

MMM 2019; Sannakajsa Velmala (Luke) 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: rusopampaheinä
Tieteellinen nimi: Cortaderia jubata
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta