Kapinnyppyheinä (Ehrharta calycina)

Kapinnyppyheinä
(Ehrharta calycina)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Poales
           • Heinäkasvit (Poaceae)
            • Nyppyheinät (Ehrharta)
Kuva: Sian Mawson, CC-BY-SA-4.0
Kapinnyppyheinä (Ehrharta calycina) - Sian Mawson, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Kapinnyppyheinä on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Kapinnyppyheinä on monivuotinen heinäkasvi, joka voi toisinaan esiintyä myös yksivuotisena. Se lisääntyy pääasiassa siemenistä, jotka leviävät tuulen mukana. Laji on kotoisin Etelä-Afrikasta ja Namibiasta, ja sitä on istutettu rehukasviksi muun muassa Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Tunisiaan.

Tunnistaminen

Kapinnyppyheinä on yleensä 30-75 senttimetriä korkea, mätästävä heinäkasvi, mutta voi toisinaan yltää jopa 180 senttimetriin. Lehdet ovat tyypillisesti punaisen tai violetin sävyiset, noin 5-20 senttimetrin mittaiset ja alle senttimetrin levyiset. Kukinnot ovat 5-25 senttimetrin mittaiset, punaiset ja joskus nuokkuvat.

Alkuperä ja levinneisyys

Alun perin Etelä-Afrikasta ja Namibiasta kotoisin oleva laji on levinnyt muun muassa Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Chileen ja Kaliforniaan. Euroopassa lajia on tavattu vain Portugalissa ja Espanjassa. Vaikka kapinnyppyheinää on istutettu rehukasviksi moniin maihin, leviämisväylää Espanjaan ja Portugaliin ei tunneta. Tunisiaan ja Marokkoon lajia on kuitenkin tiettävästi istutettu.  Espanjan ja Portugalin lisäksi kapinnyppyheinällä on potentiaalinen mahdollisuus levitä EU:ssa ainakin Ranskaan ja Italiaan.

Kapinnyppyheinä kasvaa muun muassa avoimilla metsämailla, teiden varsilla, rannoilla ja laitumilla. Parhaiten se menestyy hiekkaisessa maaperässä. Laji sietää hyvin vaihtelevia ilmasto-olosuhteita. Se sietää tulipaloja, kuivuutta ja pakkasta.

Haitat

Kaliforniassa ja Australiassa kapinnyppyheinän on havaittu dominoivan kasviyhteisöjä ja syrjäyttävän alkuperäisiä lajeja. Se voi tukahduttaa muiden kasvilajien itämisen kasvamalla nopeasti ja varjostamalla alkuperäisten lajien taimia. Kapinnyppyheinä lisää ruohikkopalojen riskiä, ja voi vaikuttaa alkuperäiseen lajikirjoon niin, että vain tuleen sopeutuneet lajit pärjäävät elinympäristössä. Lajin on myös havaittu vaikuttavan fosforin ravinnekiertoon.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Kapinnyppyheinän tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Kapinnyppyheinää ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää kapinnyppyheinän sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian