Brasilianvesiasteri (Gymnocoronis spilanthoides)

Brasilianvesiasteri
(Gymnocoronis spilanthoides)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Asterales
           • Asterikasvit (Asteraceae)
            • Vesiasterit (Gymnocoronis)
Kuva: P. Mabin, CC-BY-SA-4.0
Brasilianvesiasteri (Gymnocoronis spilanthoides) - P. Mabin, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Brasilianvesiasteri on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Brasilianvesiasteri Etelä-Amerikasta kotoisin oleva on monivuotinen vesikasvi, jota käytetään koristekasvina akvaarioissa ja lammissa. Se voi kasvaa hyvin moninaisissa hitaasti virtaavissa vesi- ja kosteikkoympäristöissä, joissa talven jääpeite kestää korkeintaan kuukauden.

Tunnistaminen

Brasilianvesiasteri on ruohokasvi, joka voi muodostaa jopa 1,5 metrin korkuisia pusikoita, rönsyileviä ja kelluvia kasvimattoja tai toisinaan matalissa vesissä täysin uponneita kasvustoja. Kasvit lisääntyvät siemenistä ja kasvinosista. Varret ja lehdet ovat vaaleanvihreät. Lehdet ovat munanmuotoiset, 5-20 senttimetriä pitkät ja 2,5-7,5 senttimetriä leveät. Kukat ovat valkoisia tai vaaleanpunertavia, läpimitaltaan alle puolisenttiä ja kasvavat kukinnoissa.

Alkuperä ja levinneisyys

Brasilianvesiasteri kasvaa luonnollisena Brasiliassa, Argentiinassa, Paraguayssa, Uruguayssa, Boliviassa ja Perussa. Sitä on tuotu Eurooppaan ja muualle maailmaan koristekasviksi akvaarioihin ja puutarhalampiin. Kasvia myydään useissa EU:n jäsenvaltioissa. Euroopassa Brasilianvesiasteri on vakiintunut luontoon Italiassa ja Unkarissa, ja se voi leviää ympäristöön myös Kroatiassa, Saksassa ja Sloveniassa. Suomen luonnossa lajia ei ole tavattu. Lajilla on potentiaalinen mahdollisuus levitä myös Adrianmeren ympäristöön. Brasilianvesiasteri kasvaa hitaasti virtaavissa joissa, kanavissa, tekojärvissä, järvissä, lammissa ja ojissa.

Haitat

Brasilianvesiasteri tukkii vesistöjä ja lisää näin tulvia ja hankaloittaa virkistyskäyttöä. Se voi syrjäyttää alkuperäistä kasvilajistoa ja vaikuttaa myös niistä riippuvaisiin eläinlajeihin. Se tuottaa suuria määriä kasvimassaa, joka heikentää veden laatua tukahduttamalla vesistöä. Lisäksi kuolleiden kasvinosien vajotessa vedenpohjaan, hajotettavan kasvimateriaalin määrä lisääntyy vesistössä huomattavasti, mikä voi vaikuttaa veden happitasoon.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Brasilianvesiasterin tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Brasilianvesiasteria ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit koristelammestasi ja akvaariostasi, ja huolehdi ettei laji leviä veden tai maa-aineksen mukana. Omassa koristelammessa sekä akvaariossa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää brasilianvesiasterin sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian