Kiinantalipuu (Triadica sebifera)

Kiinantalipuu
(Triadica sebifera)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Malpighiales
           • Tyräkkikasvit (Euphorbiaceae)
            • Talipuut (Triadica)
Kuva: Nancy Loewenstein, CC-BY-SA-4.0
Kiinantalipuu (Triadica sebifera) - Nancy Loewenstein, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Kiinantalipuu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Kiinantalipuu on korkea Kiinasta ja Japanista kotoisin oleva lehtipuu. Se on suosittu koristekasvi puutarhoissa ja puistoissa ja sitä myydään laajalti EU:ssa ja muualla maailmassa. Kiinantalipuuta on tavattu kaikilla muilla mantereilla paitsi Etelämantereella.

Tunnistaminen

Kiinantalipuun kaarna on tummanvihreä ja myöhemmin vaaleanruskea ja siinä on pitkittäisiä juovia. Lehdet ovat vinoneliömäisiä-soikeita, lehtilapa 2,5 – 6 cm, ehytlaitaisia, pitkäsuippuisia. Terttumaiset kukinnot ovat 3-35 cm pitkiä, kukat keltavihreitä. Kypsänä mustat hedelmät ovat jopa 28 cm halkaisijaltaan ja niiden sisällä on kolme mustaa siementä, joita peittää valkea, vahamainen siemenvaippa.

Alkuperä ja levinneisyys

Kiinantalipuu kasvaa luontaisena lajina Itä-Kiinassa. Laji on viety laajalti trooppiseen, subtrooppiseen ja lauhkeaan vyöhykkeeseen ja esiintyy Aasiassa, Afrikassa, USA:ssa, Länsi-Intian saaristossa, Australiassa, Ranskan Polynesiassa ja Hawaijilla. Se kasvaa invasiivisena vieraslajina USA:n itäisissä, eteläisissä ja Länsirannikon osavaltioissa. Laji on listattu haitallisena vieraslajina myös Australiassa ja Intiassa. Se on viety myös entiseen Neuvostoliittoon ja esiintyy Mustanmeren rannikkoalueilla. Lämpötila ja kosteus rajoittavat lajin levinneisyyttä. Euroopassa kiinantalipuuta tavataan Ranskassa. Lajin on mahdollista menestyä ja levitä Välimeren ja Mustanmeren rannikkoalueilla. Laji leviää helposti joutomailla, tienvarsilla, pelloilla ja niityillä, vesialueiden läheisyydessä, rannikkoalueilla ja muilla avoimilla kasvupaikoilla, myös metsässä. Kiinantalipuuta ei esiinny Suomen lähimaissa. Lajin pohjoista levinneisyyttä rajoittavat talven lämpötilat. Säännöllinen alle -12° C pakkanen estänee lajin menestymisen.

Haitat

Kiinantalipuu muodostaa voimakkaasti levitessään yksilajisia kasvustoja. Tätä edesauttaa se, että kasvin hajoavilla lehdillä on allelopaattisia vaikutuksia, eli muiden kasvien kasvua haittaavia yhdisteitä. Levitessään kiinanatalipuu vähentää luonnonvaraisen kasvillisuuden ja eliöstön monimuotoisuutta ja muuttaa ekosysteemin toimintaa, kuten ravinnekiertoa.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Kiinantalipuun tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Kiinantalipuuta ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää kiinatalipuun sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

MMM 2019, Eeva-Maria Tuhkanen (Luke) 2020