Lakaste (Verticillium albo-atrum)

Lakaste
(Verticillium albo-atrum)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Sienet (Fungi)
    • Kotelosienet (Ascomycota)
     • Pezizomycotina
      • Sordariomycetes
       • Hypocreomycetidae
        • Plectosphaerellaceae
         • Verticillium

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla.

Luonnehdinta

Verticillium sienet, tavallisimmin V. albo-atrum ja V. dahliae, aiheuttavat hyvin monien eri kasvilajien versojen ennenaikaisen lakastumisen. Tauteja kutsutaan nykyisin lakasteiksi. Lakasteita esiintyy yli 400 eri kasvilajilla, joihin kuuluu yksi- ja monivuotisia ruohovartisia sekä puuvartisia kasveja. Lakasteita esiintyy yleisesti perunalla, mansikalla, tomaatilla, kurkkukasveilla ja lukuisilla kotipuutarhojen koristekasveilla. Aiemmin lakasteet vaivasivat monia kasvihuoneessa kasvatettavia kasvilajeja, mutta nykyaikaisissa hygieniatasoltaan laadukkaissa kasvihuoneissa niitä ei juuri esiinny. Syysrypsillä ja -rapsilla lakastetta aiheuttaa V. longisporum, jota aiemmin pidettiin V. dahliae-sienen muunnoksena.

Verticillium dahliae on laatutuhooja esimerkiksi mansikalla, omenalla, luumulla ja päärynällä. Verticillium albo-atrum on laatutuhooja esimerkiksi mansikalla, omenalla ja päärynällä. Taudin oireita ei saa olla näiden kasvilajien myytävissä taimissa tai lisäysaineistossa.

Tunnistaminen

Lakasteen aiheuttajat leviävät maasta kasvien juurten kautta johtosolukoihin, jotka vaurioituvat ja tukkeutuvat. Tauti ilmenee aluksi alimmaisten lehtien nuutumisena ja vähittäisenä lakastumisena. Perunalla lehdet usein kellastuvat ja yksittäiset lehdykät kiertyvät keskisuonensa ympäri. Lakastuneet lehdet jäävät kasvin varteen riippumaan ja vähitellen koko verso kuihtuu. Halkaistussa kasvin varressa sairaiden kasvien johtojänteet näkyvät ruskeina ja niiden sisällä on usein kumimaista ainetta. Perunan mukuloissa tauti ilmenee johtojännekehän ruskettumisena. Oireiden perusteella lakastumisen aiheuttajaa ei pysty määrittämään. Samanlaisia lakastumisoireita eri kasveissa voivat aiheuttaa myös monet Fusarium-sienet ja munasieniin kuuluvat Pythium- ja Phytophthora-lajit.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Asko Hannukkala (Luke)