Kirsikan kierrelehtivirus (Cherry leaf roll virus)

Kirsikan kierrelehtivirus
(Cherry leaf roll virus)

Lajin vakiintuneisuus: Satunnainen

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Kuva: Juha Kaitera, Luke, CC-BY-NC-SA-4.0
Kirsikan kierrelehtivirus (Cherry leaf roll virus) - Juha Kaitera, Luke, CC-BY-NC-SA-4.0

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Virukset ja viroidit (virus)
   • Picornavirales
    • Secoviridae
     • Comovirinae
      • Nepovirus
Kuva: Juha Kaitera, Luke, CC-BY-NC-SA-4.0
Kirsikan kierrelehtivirus (Cherry leaf roll virus) - Juha Kaitera, Luke, CC-BY-NC-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkotetuilla kasveilla

Luonnehdinta

Kirsikan kierrelehtivirus (Cherry leaf roll virus, CLRV) on siemen- ja siitepölylevintäinen RNA-virus, joka esiintyy yleisenä lehtensä varistavilla puilla ja pensailla lauhkealla vyöhykkeellä. Viruksesta esiintyy useita rotuja liittyen moniin isäntäkasveihin. Kirsikan kierrelehtivirus on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä kirsikan taimissa.

Tunnistaminen

Lehtioireina voi esiintyä kloroottista mosaiikkia, rengaslaikkuja, kuoliolaikkuja, viivakuvioita, suonten keltaisuutta, lehtien kiertymistä  sekä myös oireettomuutta. Virusmääritys voidaan varmistaa serologisesti ELISA-testillä tai molekyylibiologisesti PCR-testillä.

Alkuperä ja levinneisyys

Virus on löydetty valkojalavasta 1940-luvulla USA:ssa ja kirsikasta 1950-luvulla Euroopassa. Myöskin 1930-luvulla jalopähkinästä löydetyn taudin aiheuttajaksi myöhemmin osoitettiin kirsikan kierrelehtivirus.

Suomessa koivun lehtioireisiin kiinnitettiin huomiota kesästä 2002 lähtien ja kirsikan kierrelehtivirus määritettiin eri puolilla Suomea kasvaneista hies- ja rauduskoivuista. Kirsikan kierrelehtivirus osoitettiin kuudesta eri koivulajista, jotka ovat luonnonvaraisia Fennoskandiassa. Suomessa koivusta eristetyt virusrodut kuuluvat kuitenkin eri ryhmään kuin Iso-Britanniasta tai Saksasta koivusta eristetyt virusrodut. Kirsikan kierrelehtivirus  on löydetty aiemmin Suomessa seljasta (Sambucus sp.).

Haitat

Kirsikan kierrelehtivirusta on siitepöly- ja siemenlevintäisenä viruksena hankala torjua. Virus on liittynyt Suomessa 2000-luvulla koivun voimakkaisiin lehtioireisiin ja kellastumiseen.

Torjunta

Viruksen esiintymistä voidaan vähentää käyttämällä tervettä lisäysmateriaalia.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2015, linkit päivitetty 2020