Kurkun vihermosaiikkivirus (Cucumber green mottle mosaic virus)

Kurkun vihermosaiikkivirus
(Cucumber green mottle mosaic virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Virgaviridae
        • Tobamovirus

Luonnehdinta

Kurkun vihermosaiikkivirus (Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV) on kasvihuonekurkulla esiintyvä erittäin herkästi kasvimehussa leviävä RNA-virus. Viruksen luontainen isäntäkasvilajisto rajoittuu lähinnä kurkkukasveihin (Cucurbitaceae). Virus leviää helposti kasvihuoneessa viroottisista kasveista käsien ja leikkausveitsien välityksellä hoitotöiden yhteydessä. Virus leviää myös veden mukana.  

Tunnistaminen

Kasvihuonekurkun lehdissä silminhavaittavina oireina voimakasta viherkirjoa, tummanvihreitä laikkuja, lehtien kupruilua  ja vääristymistä erityisesti nuorissa lehdissä sekä kitukasvuisuutta koko kasvissa. Virusmääritys voidaan varmistaa laboratoriossa tehtävin ELISA- tai PCR-testauksin. Virus on helposti tunnistettavissa myös elektronimikroskooppinäytteestä.

Alkuperä ja levinneisyys

Virus on löydetty kurkulta Iso-Britanniassa 1930-luvulla. Virusta esiintyy Euraasiassa, Intiassa ja Japanissa. Vuonna 1968 esiintyi Suomessa kasvihuonekurkulla epidemia ja sen jälkeen otettiin käyttöön lämpökäsitelty siemen. Yksittäisiä esiintymiä oli Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla. Virusta on esiintynyt Suomessa kasvihuoneissa myös 2010-luvulla. Norjassa oli esiintymä 20 vuoden tauon jälkeen vuonna 2007 ja uudelleen vuonna 2010, jolloin viljelijöillä oli huomattavia sadonmenetyksiä kasvihuonekurkulla.

Haitat

Erittäin herkästi leviävä ja kestävä virus, jota on vaikeata saada poistetuksi kasvihuoneesta. Leviää myös epäaidosti siemenen välityksellä.

Torjunta

Sairaiden kasvien poistaminen. Viruksettoman, lämpökäsitellyn siemenen käyttäminen, työvälineiden desinfiointi ja hyvä viljelyhygienia kasvihuoneessa.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2016