Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus (Apple chlorotic leaf spot virus)

Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus
(Apple chlorotic leaf spot virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Virukset ja viroidit (virus)
   • Tymovirales
    • Betaflexiviridae
     • Trichovirus

Luonnehdinta

Omenan kloroottinen lehtilaikkuvirus (Apple chlorotic leaf spot virus, ACLV) on omenapuun piileviin viruksiin ryhmitelty RNA-virus. Virus voi kuitenkin sekainfektiona muiden virusten kanssa aiheuttaa omenoiden hedelmäoireita. Viruksen pääisäntäkasvi on omenapuu,  mutta virus esiintyy myös muilla hedelmäpuilla  (päärynä, luumu ja kirsikka). ACLV:n luontainen isäntäkasvilajisto rajoittuu pääasiassa ruusukasvien (Rosaceae) heimon kasveihin. Virus leviää kasvullisesti lisätyn sairaan taimimateriaalin mukana. Viruksen hyönteisvektoreita ei tunneta.

Tunnistaminen

Lehtioireina tietyissä alttiissa testilajikkeissa saattaa esiintyä  epäsäännöllisiä kloroottisia renkaita,  viivakuvioita ja  pieniä lehtiä. Useissa viljellyissä lajikkeissa virus esiintyy piilevänä eikä aiheuta silminhavaittavia oireita. Kuitenkin ACLV voi aiheuttaa varrennosten epäonnistumista joillakin lajikkeilla. Virus voidaan tunnistaa serologisesti ELISA-testillä ja molekyylibiologisesti PCR-testillä.

Alkuperä ja levinneisyys

Virus on löydetty omenapuulta (Malus spp.) 1950-luvun lopulla USA:ssa ja Englannissa. Virusta esiintyy kaikkialla, missä omenapuita viljellään. 1980-luvun puolivälissä virus eristettiin Suomessa testiomenapuiden sekä viljeltyjen omenapuiden lehdistä ja kukista. Virus  on myöhemmin määritetty Suomessa useista omenalajikkeista ja perusrungoista sekä luumusta.  Virusta esiintyy yleisesti omenatarhoilla.

Haitat

Omenapuun piilevät virukset voivat olla syynä joidenkin perusrunkojen vieroksuntaan. Sekainfektiot muiden virusten kanssa ovat satoa alentava tekijä. Tietyt ACLV:n virusrodut aiheuttavat luumupuiden kuoren halkeilua.

Torjunta

Terveen lisäysmateriaalin käyttäminen

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2016