Pepinon mosaiikkivirus (Pepino mosaic virus)

Pepinon mosaiikkivirus
(Pepino mosaic virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Virukset ja viroidit (virus)
   • Tymovirales
    • Alphaflexiviridae
     • Potexvirus

Luonnehdinta

Pepinon mosaiikkivirus (PepMV) on helposti leviävä tomaatin kasvitauti, joka aiheuttaa kasvin lehtiin värimuutoksia ja hedelmien epätasaista kypsymistä. Tauti haittaa ammattimaista tomaattituotantoa vähentämällä sadon määrää. Tautia on löydetty ajoittain myös suomalaisilta tomaattiviljelmiltä. Pepinon mosaiikkiviruksesta ei ole haittaa kuluttajalle. Pepinon mosaiikkivirus ei ole hävitettävä karanteenituhooja, jonka torjumiseksi viranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin, vaan sen torjuminen on viljelijän omalla vastuulla.

Tunnistaminen

Virus aiheuttaa tomaattikasvien lehtiin tyypillisiä voimakkaita keltaisia laikkuja ja kuvioita. Lisäksi hedelmät kypsyvät epätasaisesti.

Alkuperä ja levinneisyys

Pepinon mosaiikkivirusta on yleisesti Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Euroopassa virusta on kahta rotua: eurooppalaista ja amerikkalaista, joista amerikkalainen rotu on haitallisempi.

Haitat

Pepinon mosaiikkivirus aiheuttaa satotappioita tomaatintuotannossa. Tappioiden suuruus riippuu viruksen rodusta ja tomaattikasvuston iästä.

Torjunta

Pepinon mosaiikkivirus tarttuu kosketuksen välityksellä, joten paras ennaltaehkäisykeino on hyvä viljelyhygienia. Virukselle ei ole olemassa kemiallisia torjunta-aineita.

Mitä minä voin tehdä

Pepinon mosaiikkivirus on haitallinen kasvitauti, jolla on merkitystä vain ammattimaisessa tomaattituotannossa. Se ei ole haitallinen kuluttajalle, ja virustaudin vaivaamasta kasvustosta kerättyä satoa voi syödä normaalisti.

Myytävissä tomaatin taimissa pepinon mosaiikkivirusta ei saa olla ja viranomaiset valvovat taimituotantoa säännöllisesti.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2020