Sipulin keltakääpiökasvuvirus (Onion yellow dwarf virus)

Sipulin keltakääpiökasvuvirus
(Onion yellow dwarf virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Potyviridae
        • Potyvirus

Luonnehdinta

Sipulin keltakääpiökasvuvirusta (Onion yellow dwarf virus, OYDV) on todettu esiintyvän ainakin kepa, salotti, valko- ja ryvässipulilla. Myös jotkut koristekasveina käytettävät sipulikasvit voivat toimia isäntäkasveina. Virus leviää kasvimehun välityksellä ja siirtyy lisäyksen välityksellä sairaasta emokasvista jälkeläisiin. Lisäksi virus leviää kasvista toiseen eri useiden eri kirvalajien välityksellä, mutta ei siitepölyn avulla.  Kirvoja ei yleensä esiinny merkittävästi sipuleilla, mutta runsaina kirvavuosina myös sipulikasvit houkuttelevat kirvoja.

Tunnistaminen

Viruksen oireina esiintyy ensimmäisen vuoden kasveilla kasvun hidastumista, naattien epäsäännöllistä raidoittumista ja keltaisuutta. Lisäksi naateissa voi esiintyä kihartumista, rypistymistä ja nahistumista. Virus esiintyy usein sekainfektiona muiden virusten kanssa.

Alkuperä ja levinneisyys

Todettu ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa 1920-luvulla. Maailmalaajuinen. Esiintyy todennäköisesti kaikkialla missä viljellään sipulia. Todettu Suomessa ryväs- ja valkosipulilla.

Haitat

Virus heikentää kasvien kasvua ja pienentämällä kehittyvien sipulein kokoa, alentaa satoa. Lisäksi virus aiheuttaa sipulien pilaantumista varastoinnin aikana.

Torjunta

Terveen istukassipulin käyttö. Virustauteja ei voi torjua kemiallisella torjunnalla.

Mitä minä voin tehdä

Vältä kasvullisesti lisättävillä sipuleilla virusoireellisten kasvien käyttöä lisäyksessä. Suosi sertifioidun istukassipulin käyttöä.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Jaana Laamanen (Luke) 2016