Tupakan nekroosivirus (Tobacco necrosis virus)

Tupakan nekroosivirus
(Tobacco necrosis virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Tombusviridae

Luonnehdinta

Tupakan nekroosivirus (Tobacco necrosis virus, TNV) on yleinen maassa esiintyvä moni-isäntäinen RNA-virus. Virus leviää Olpidium brassicae-sienen parveiluitiöiden välityksellä. Levinnän edellytyksenä on kuitenkin yhteensopiva virus- ja sienirotu ja isäntäkasvi. Virus saattaa piillä useiden kasvilajien juurissa aiheuttamatta mitään oireita. Kasvilajeja, joissa oireet ovat selvästi näkyvissä ovat tulppaani, papu ja kurkku. Tulppaanilla viruksen aiheuttamaa tautia nimitetään Augusta-taudiksi. Nimi on peräisin tulppaanilajikkeesta, jonka viljelylle virus on aiheuttanut taloudellista vahinkoa.

Tunnistaminen

Tyypillisiä oireita tulppaanissa ovat tummanruskeat kulmikkaat tai soikeat laikut, jotka leviävät pitkin suonia muodostaen raitoja. Laikut esiintyvät yleisimmin lehdissä, mutta voi esiintyä myös varressa, terälehdissä jopa sipulissa. Mikäli kasveihin kehittyy kukkavarsi, se on vääntynyt. Tyypillistä on myös taudin hajanainen puhkeaminen. Sairaita kasveja voi olla muutamia tai koko erä. Avomaankurkulla oireina esiintyy nuorten taimien lehdissä keltalaikkuisuutta ja oireelliset kurkut ovat voimakkaasti kellastuneet ja niissä on runsaasti pieniä laikkuja. 

Alkuperä ja levinneisyys

Virus on löydetty tupakalta Iso-Britanniassa 1935 ja virusta esiintyy ympäri maailman. Tulppaanien Augusta-tauti tunnettiin tautina jo 1920-luvulla Hollannissa. Suomessa tupakan nekroosivirus on osoitettu oireiden aiheuttajaksi testikasvimenetelmin ja elektronimikroskooppitarkasteluin vuonna 1978 avomaankurkusta ja 1991 Angelique-tulppaanilajikkeesta.

Haitat

Tautia on tavattu useista kymmenistä tulppaanilajikkeista ympäri maailman. Sairaita kasveja voi olla alle 5% tai koko erä. Myös viruksen tartuttamat avomaankurkut ovat kauppakelvottomia.

Torjunta

Tautia ei varsinaisesti voida torjua, mutta sairaiden tulppaanien hyödössä  käytetyn maa-aineksen hävittäminen estää viruksen leviämistä.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2015