Vadelman kääpiökasvuvirus (Raspberry bushy dwarf virus)

Vadelman kääpiökasvuvirus
(Raspberry bushy dwarf virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Idaeovirus

Luonnehdinta

Vadelman kääpiökasvuvirus (Raspberry bushy dwarf virus, RBDV) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluvilla Rubus-lajeilla esiintyvä siitepöly-ja siemenlevintäinen RNA-virus. Virus voi levitä vadelmissa melko nopeasti ja se esiintyy usein sekainfektiona muiden vadelman virusten kanssa.

Tunnistaminen

Alttiissa lajikkeissa viruksen voi tunnistaa lehti- ja marjaoireista, mutta monet Rubus-lajit ja -lajikkeet eivät osoita selkeitä oireita. Tyypillisiä lehtioireita ovat selkeät keltaisuusoireet ja lehtien kiertyminen. Tyypillinen oire on myös marjojen epämuotoisuus.  Sekainfektio mustavatun kuolioviruksen (Black raspberry necrosis virus, BRNV) kanssa aiheuttaa nimeen viittaavaa kääpiökasvuisuutta. Virus voidaan tunnistaa laboratoriomenetelmin joko serologisesti  ELISA-testillä tai molekyylibiologisesti PCR-testillä.

Alkuperä ja levinneisyys

RBDV on löydetty vadelmasta (Rubus idaeus) Skotlannissa 1960-luvulla. Virusta esiintyy yleisesti ympäri maailman, missä alttiita Rubus -lajeja viljellään. Virus on 1990-luvulla eristetty Suomessa viljellystä vadelmasta, luonnon vadelmasta, mesimarjasta (Rubus arcticus) ja jalomaaraimesta (R. arcticus ssp. stellatus). Virusta esiintyy ammattiviljelmillä, kotipuutarhoissa ja luonnon vadelmissa.

Haitat

Epämuotoiset marjat ja satomäärän vähentyminen. Vaikea torjua, koska siitepölylevintäinen.

Torjunta

Terveen lisäysmateriaalin käyttäminen, ulkomailla saatavissa kestäviä lajikkeita.

Lisätiedot

Plant Viruses Online: Raspberry bushy dwarf idaeovirus

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2016