Tupakan rattle virus (Tobacco rattle virus)

Tupakan rattle virus
(Tobacco rattle virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Virgaviridae
        • Tobravirus

Luonnehdinta

Tupakan rattle virus (Tobacco rattle virus, TRV) on hyvin yleinen virus ja sitä on todettu esiintyvän yli 400 eri kasvilajilla. Ravintokasveista yleisimpiä isäntäkasveja ovat peruna, sokerijuurikas ja pinaatti. Virusta esiintyy myös useilla perennalajeilla, kuten jaloangervolla, särkyneellä sydämellä, korallikukalla, narsissilla ja gladioluksella sekä rikkakasveilla, kuten pihatähtimöllä. Virus leviää maassa elävien ankeroisten välityksellä, sekä virusta sisältävän kasvimehun välityksellä kasvien lisäyksen ja hoitotoimien yhteydessä. Lisäksi virus leviää siementen kautta.

 

Tunnistaminen

Oireet vaihtelevat runsaasti isäntäkasvilajin mukaan. Yleisiä oireita ovat lehtien kirjavuus, kloroottiset ja nekroottiset laikut, rengaslaikut ja viivamaiset kuviot. Perunalla virus aiheuttaa mukuloihin nekroottisia kaaria ja versoihin kloroottisia laikkuja. 

Alkuperä ja levinneisyys

Virus todettiin ensimmäisen kerran 1930-luvulla Saksassa tupakalta ja sitä esiintyy maailmanlaajuisesti. Suomessa virusta on todettu mm. perunalla sekä perennoista särkyneellä sydämellä ja päivänliljoilla.

Haitat

Virus voi heikentää satoa tuottavilla kasveilla sadon määrää. Koristekasveilla lehtioireet heikentävät kasvien koristearvoa. 

Torjunta

Virusvapaan lisäysmateriaalin käyttö. Perunalla sertifioidun siemenperunan käyttö. Oireellisten kasvien poisto. 

Mitä minä voin tehdä

Käyttää perunalla sertifioitua siemenmateriaalia. Välttää virusoireellisten kasvien ostoa ja kasvatusta. Oireellisia kasveja ei kannata käyttää emokasveina.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Jaana Laamanen (Luke) 2015