TomaatinruosteäkämäpunkkiVieraslaji

Aculops lycopersici

Yleiskuvaus

Tomaatinruosteäkämäpunkki on kasvihuoneissa erityisesti tomaatin tuholaisena esiintyvä punkki.


Tunnistaminen

Aikuiset tomaatinruosteäkämäpunkit ovat 0,15-0,2 mm:ä pitkiä kiilanmallisia punkkeja. Väriltään ne ovat kermamaisia, vaalean harmaanruskeita, punaruskeita tai oransseja. Niillä on vain 2 jalkaparia. Munat ovat pyöreitä, kooltaan n. 0,05 mm joko värittömiä tai valkoisia. Tomaatinäkämäpunkin n. 0,1 mm pitkät toukat ovat valkoisia ja n. 0,15 mm pitkät nymfit keltaisia. Nuoruusvaiheet ovat aikuisten näköisiä ainoastaan pienempiä.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Tomaatin äkämäpunkki on levinnyt kaikkialle, missä tomaattia viljellään. Tomaatin äkämäpunkkia esiintyi Suomessa vuonna 2008 kahdella tomaattiviljelmällä. Tällä hetkellä sitä ei tiedetä olevan Suomessa. 


Haitat

Lajin pääasiallinen isäntäkasvi on tomaatti, koristekasveista se voi vioittaa mm. petuniaa.

Tomaatilla tomaatinäkämäpunkin vioitus näkyy ensin kasvin alimpien lehtien alapintojen hopeoitumisena. Saastunnan edetessä lehdet muuttuvat pronssin värisiksi, hauraiksi ja lopulta kuolevat. Punkit vioittavat myös kasvin vartta ja hedelmiä. Vioitus alkaa kasvin alaosista ja etenee ylöspäin. Punkkien vioituksesta kärsivät erityisesti pienet tomaatintaimet. Nimestään huolimatta laji ei muodosta äkämiä vaan elää lehden pinnalla.


Torjuntakeinot

Tomaatinäkämäpunkki on torjuttavissa kemiallisesti akarisideilla. Pahiten saastuneet kasvit on syytä poistaa. Biologisina torjuntaeliöinä voidaan käyttää petopunkkeja. 


Lisätiedot

  • CABI: tomato russet mite
  • Linnamäki, M. 2005. Koristekasvien punkit. (Kauppapuutarhaliitto)
  • Vänninen, I. 2012.Vihannekset. Tomaatti. Tuhoeläimet. Julkaisussa: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita (toim. Paavo Ahvenniemi) Kasvinsuojeluseura ry:n julkaisuja n:o 103: 253-260.

Kuvaustekstin laatijat

Irene Vänninen ja Erja Huusela-Veistola (Luke) 2015

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: tomaatinruosteäkämäpunkki
Tieteellinen nimi: Aculops lycopersici
Vakiintuneisuus: Satunnainen

Havaintokartta