Kulmiolaikku (Xanthomonas fragariae)

Kulmiolaikku
(Xanthomonas fragariae)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Proteobacteria
    • Gammaproteobacteria
     • Xanthomonadales
      • Xanthomonadaceae
       • Xanthomonas

Luonnehdinta

Mansikan kulmiolaikku / mansikan bakteerilaikku (Xanthomonas fragariae) on mansikan kasvitauti,  joka aiheuttaa kuoliolaikkujen muodostumista mansikan lehtiin. Oireiden pahetessa lehdet kuolevat. Suomen ilmasto-olosuhteet ovat kulmiolaikkua aiheuttavalle bakteerille suotuisat, joten satotappiot voivat nousta merkittäviksi, jos tauti leviää laajasti mansikkaviljelmille. 

Tunnistaminen

Kulmiolaikku aiheuttaa mansikan lehtiin aluksi pieniä, kulmikkaita, vetisiä ja läpikuultavia laikkuja, jotka näkyvät vain lehden alapinnalta. Laikut suurenevat ja ovat myöhemmin näkyvissä myös lehden yläpinnalta muuta lehden pintaa tummempina alueina

Alkuperä ja levinneisyys

Kulmiolaikku havaittiin ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikassa 1960-luvulla. Tautia esiintyy sekä USA:ssa että Kanadassa. Kulmiolaikku on levinnyt moniin Etelä-Amerikan ja Euroopan maihin. Suomesta se löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Haitat

Taudin edetessä laikuista kehittyy kuoliolaikkuja ja lehdet voivat kuolla kokonaan. Jos kulmiolaikku tarttuu kukkiin, seurauksena voi olla verholehtien ruskettuminen, mikä pilaa marjojen ulkonäköä.

Torjunta

Kulmiolaikun ennaltaehkäisyssä tärkeintä on terveen taimiaineiston käyttö. Tautia vastaan ei ole olemassa kemiallisia torjuntakeinoja, vaan torjuntakeinona on saastuneiden kasvien hävittäminen. Hyvä viljelyhygienia estää taudin leviämistä viljelmällä terveisiin kasvustoihin.

Mitä minä voin tehdä

Mikäli kulmiolaikkua esiintyy mansikan taimissa, asiasta on ilmoitettava Ruokavirastoon.

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto- linkit päivitetty 2019