Perunan vaalea rengasmätä (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus)

Perunan vaalea rengasmätä
(Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Actinobacteria
    • Actinomycetales
     • Microbacteriaceae
      • Clavibacter
       • Clavibacter michiganensis

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Vaalearengasmätä (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Se on bakteeritauti, joka pilaa perunan mukuloita. Rengasmätä leviää mukuloissa piilevänä sekä saastuneessa maa-aineksessa. Taudin oireet ovat selvimmin havaittavissa varastoiduissa mukuloissa keväällä, kun halkaistussa mukulassa näkyy johtojännekehä kellertävänä renkaana.

Vaaleaa rengasmätää esiintyy Suomessa perunantuotannossa. Todetuille esiintymille annetaan torjuntapäätös, jossa määrätään toimenpiteet taudin torjumiseksi.

Havainnoista ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Tunnistaminen

Vaalearengasmädän oireet ovat selvimmin havaittavissa varastoiduissa mukuloissa keväällä, kun halkaistussa mukulassa näkyy johtojännekehä kellertävänä renkaana.

Alkuperä ja levinneisyys

Perunan vaalearengasmätää esiintyy yleisesti Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Pohjois-Euroopassa se on yleisempi kuin Keski- ja Etelä- Euroopassa. Tautia esiintyy myös Suomessa.

Haitat

Vaalearengasmätä pilaa perunan mukuloita.

Torjunta

Koska vaalearengasmätä on torjuttava kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Torjuntakeinoina ovat saastuneiden mukuloiden hävittäminen, viljelyrajoitukset ja hyvä viljelyhygienia.

Saastuneeksi todettua tai todennäköisesti saastuneella alueella tuotettua perunaa ei saa käyttää siemenperunaksi. Käyttö muihin tarkoituksiin voidaan sallia, jos siitä ei aiheudu taudin leviämisen riskiä. Saastuneella alueella käytetyt koneet, työvälineet, varastotilat, kuljetusvälineet ja muut laitteet on desinfioitava. Vaalearengasmädän saastuttamaa maa-ainesta, kasvualustaa, lantaa tai kompostia ei saa kaupata tai luovuttaa viljelytarkoituksiin.

Mitä minä voin tehdä

Vaalearengasmädän havainnoista tai epäilystä ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019