Tomaatin pronssilaikkuvirus (Tomato spotted wilt virus)

Tomaatin pronssilaikkuvirus
(Tomato spotted wilt virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Bunyaviridae
        • Tospovirus

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla

Luonnehdinta

Tomaatin pronssilaikkuvirus (Tomato spotted wilt tospovirus, TSWV) on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä kasveissa pauliinabegonialla, krysanteemilla, gerberalla, uuden-guineanliisalla, pelargoneilla, paprikalla, salaatilla, tomaatilla tai munakoisolla. Virusta tavataan sekä kasvihuonekoristekasveissa että -vihanneskasveissa. Oireet ovat hyvin vaihtelevia. Virus leviää saastuneiden kasvien ja ripsiäisten välityksellä.

Suomessa tomaatin pronssilaikkuvirusta todettiin useita tapauksia vuonna 2009, mutta sitä aikaisempina vuosina harvakseltaan.

Tunnistaminen

Viruksen aiheuttamat oireet vaihtelevat isäntäkasveittain ja taudin etenemisvaiheesta riippuen

Tomaatilla oireita ovat lehtien ruskettuminen, käpristyminen, kuoliolaikut ja -juovat sekä kitukasvuisuus. Tomaatin hedelmissä oireita ovat kuoren vaaleat tai kellertävät alueet. Jos kuoliolaikkuja on runsaasti, koko kasvi voi kuolla.

Paprikalla virus aiheuttaa koko kasvin kellastumisen ja kitukasvuisuuden. Lehdet ovat kloroottisia ja niissä on kuoliolaikkuja. Paprikan kypsissä hedelmissä voi olla keltaisia laikkuja ja renkaita sekä kuoliojuovia.

Salaatilla tomaatin pronssilaikkuvirus aiheuttaa kasvin toispuoleisen ruskettumisen ja kasvun pysähtymisen; kasvin toinen puoli on kloroottinen ja siinä on ruskeita juovia.

Krysanteemilla taudin oireet vaihtelevat myös lajikkeen mukaan. Krysanteemilla oireita voivat olla esimerkiksi mustat juovat varressa sekä lakastuminen.

Alkuperä ja levinneisyys

Tomaatin pronssilaikkuvirus on levinnyt laajoille alueille Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Amerikassa. Pohjoismaissa virusta ei esiinny pysyvästi.

Haitat

Ilman torjuntatoimia tomaatin pronssilaikkuviruksen leviäminen johtaa merkittäviin sadonmenetyksiin.

Torjunta

Tomaatin pronssilaikkuvirus leviää kalifornianripsiäisen mukana. Tomaatin pronssilaikkuvirusta vastaan ei ole olemassa torjunta-aineita. Tärkeintä viruksen torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä on huolehtia virusta levittävien ripsiäisten torjunnasta.

Tomaatin pronssilaikkuviruksen leviämisen estämiseksi on syytä tarkastaa viljelmälle tuotavat kasvierät virusoireiden ja virusta levittävien ripsiäisten varalta. 

Koska tomaatin pronssilaikkuvirus on hävitettävä kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle tai myyjälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Saastuneet kasvit voidaan määrätä hävitettäviksi ja kasvihuone puhdistettavaksi.

Saastuneita kasveja ei saa kuljettaa pois viljelmältä tai varastopaikalta ennen kuin tauti on torjuttu.

Mitä minä voin tehdä

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019