Tomaatin pronssilaikkuvirus (Tomato spotted wilt virus)

Tomaatin pronssilaikkuvirus
(Tomato spotted wilt virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Bunyaviridae
        • Tospovirus

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla

Luonnehdinta

Tomaatin pronssilaikkuvirus (Tomato spotted wilt tospovirus, TSWV) on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä kasveissa pauliinabegonialla, krysanteemilla, gerberalla, uuden-guineanliisalla, pelargoneilla, paprikalla, salaatilla, tomaatilla tai munakoisolla. Virusta tavataan sekä kasvihuonekoristekasveissa että -vihanneskasveissa. Oireet ovat hyvin vaihtelevia. Virus leviää saastuneiden kasvien ja ripsiäisten välityksellä.

Tunnistaminen

Viruksen aiheuttamat oireet vaihtelevat isäntäkasveittain ja taudin etenemisvaiheesta riippuen.

Tomaatilla oireita ovat lehtien ruskettuminen, käpristyminen, kuoliolaikut ja -juovat sekä kitukasvuisuus. Tomaatin hedelmissä oireita ovat kuoren vaaleat tai kellertävät alueet. Jos kuoliolaikkuja on runsaasti, koko kasvi voi kuolla.

Paprikalla virus aiheuttaa koko kasvin kellastumisen ja kitukasvuisuuden. Lehdet ovat kloroottisia ja niissä on kuoliolaikkuja. Paprikan kypsissä hedelmissä voi olla keltaisia laikkuja ja renkaita sekä kuoliojuovia.

Salaatilla tomaatin pronssilaikkuvirus aiheuttaa kasvin toispuoleisen ruskettumisen ja kasvun pysähtymisen; kasvin toinen puoli on kloroottinen ja siinä on ruskeita juovia.

Krysanteemilla taudin oireet vaihtelevat myös lajikkeen mukaan. Krysanteemilla oireita voivat olla esimerkiksi mustat juovat varressa sekä lakastuminen.

Alkuperä ja levinneisyys

Tomaatin pronssilaikkuvirus on levinnyt laajoille alueille Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Amerikassa. Myös Suomessa on tehty useita löydöksiä. 

Haitat

Ilman torjuntatoimia tomaatin pronssilaikkuviruksen leviäminen johtaa merkittäviin sadonmenetyksiin.

Torjunta

Tomaatin pronssilaikkuvirus leviää kalifornianripsiäisen mukana. Tomaatin pronssilaikkuvirusta vastaan ei ole olemassa torjunta-aineita. Tärkeintä viruksen torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä on huolehtia virusta levittävien ripsiäisten torjunnasta.

Tomaatin pronssilaikkuviruksen leviämisen estämiseksi on syytä tarkastaa viljelmälle tuotavat kasvierät virusoireiden ja virusta levittävien ripsiäisten varalta.

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020