Krysanteemin kitukasvuviroidi (MX.63299)

Krysanteemin kitukasvuviroidi
(MX.63299)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Pospiviroidae
        • Pospiviroid

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja krysanteemeilla.

Luonnehdinta

Krysanteemin kitukasvuviroidi (CSVd)

Krysanteemin kitukasvuviroidia esiintyy pääasiassa kaupalliseen viljelyyn tarkoitetuilla krysanteemeilla, mutta se on kokeellisesti saatu tarttumaan myös muihin asterikasveihin. CSVd siirtyy kasvista toiseen kasvimehun välityksellä mekaanisien hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Sen on puolalaistutkimuksessa osoitettu leviävän myös keinotekoisesti saastutetun tomaatin siemenien ja siitepölyn kautta. Krysanteemin kitukasvuviroidi on erittäin kestävä ja saattaa aiheuttaa isoja tuhoja krysanteemiviljelmillä.

Krysanteemin kitukasvuviroidi on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä kasveissa marketoilla tai krysanteemeilla. 

Tunnistaminen

Krysanteemin kitukasvuviroidi aiheuttaa kitukasvuisuutta ja ennenaikaista kukintaa. Kukat ovat yleensä pieniä, epämuotoisia ja vaaleita. Kitukasvuisuuden lisäksi tauti voi joillakin lajikkeilla aiheuttaa lehtien rypistymistä ja keltaisia pyöreitä laikkuja. Noin 30 % kaupallisesti viljellyistä krysanteemeista on oireettomia taudin kantajia.

Alkuperä ja levinneisyys

Krysanteemin kitukasvuviroidia todettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa, jossa se aiheutti valtavan epidemian vuonna 1947. Tautia esiintyy jokaisessa maanosassa, myös Euroopassa.

Suomesta sitä ei ole vielä todettu.

Haitat

Kitukasvuisuus ja kukkien väheneminen vaikuttaa kasvien koristearvoon.

Torjunta

Krysanteemin kitukasvuviroidin kestävyyden vuoksi sen torjunta on erittäin vaikeaa. Mekaanisia hoitotoimenpiteitä tehtäessä tulisi käyttää aina puhtaita välineitä.

 

Mitä minä voin tehdä

Virusoireellisia kasveja ei kannata ostaa eikä käyttää lisäykseen.

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020