Krysanteemin kääpiökasvuviroidi

Krysanteemin kääpiökasvuviroidi

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Pospiviroidae
        • Pospiviroid

Luonnehdinta

Krysanteemin kääpiökasvuviroidi (CSVd)

Krysanteemin kääpiökasvuviroidia esiintyy pääasiassa kaupalliseen viljelyyn tarkoitetuilla krysanteemeilla, mutta se on kokeellisesti saatu tarttumaan myös muihin asterikasveihin. CSVd siirtyy kasvista toiseen kasvimehun välityksellä mekaanisien hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Sen on puolalaistutkimuksessa osoitettu leviävän myös keinotekoisesti saastutetun tomaatin siemenien ja siitepölyn kautta. Krysanteemin kääpiökasvuviroidi on erittäin kestävä ja saattaa aiheuttaa isoja tuhoja krysanteemiviljelmillä.

Tunnistaminen

Krysanteemin kääpiökasvuviroidi aiheuttaa kitukasvuisuutta ja ennen aikaista kukintaa. Kukat ovat yleensä pieniä, epämuotoisia ja vaaleita. Kitukasvuisuuden lisäksi tauti voi joillakin lajikkeilla aiheuttaa lehtien rypistymistä ja keltaisia pyöreitä laikkuja. Noin 30 % kaupallisesti viljellyistä krysanteemeista on oireettomia taudin kantajia.

Alkuperä ja levinneisyys

Krysanteemin kääpiökasvuviroidia todettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa, jossa se aiheutti valtavan epidemian vuonna 1947. Tautia esiintyy jokaisessa maanosassa, myös Euroopassa.

Suomesta sitä ei ole vielä todettu.

Haitat

Kitukasvuisuus ja kukkien väheneminen vaikuttaa kasvien koristearvoon.

Torjunta

Krysanteemin kääpiökasvuviroidin kestävyyden vuoksi torjunta on erittäin vaikeaa. Mekaanisia hoitotoimenpiteitä tehtäessä tulisi käyttää aina puhtaita välineitä.

Mitä minä voin tehdä

Virusoireellisia kasveja ei kannata ostaa eikä käyttää lisäykseen. Oireelliset tai epäilyttävät kasvit on poistettava.

Krysanteemin kääpiökasvuviroidi on kasvinterveyslain mukainen vaarallinen kasvintuhooja, jota ei saa esiintyä Krysanteemin taimissa. Havainnoista ja epäilyttävistä oireista on ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

EPPO global database: Chrysanthemum stunt viroid (CSVD00)CABI & EPPO: Data Sheets on Quarantine Pests: Chrysanthemum stunt viroid (pdf, 4 sivua)

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019