Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi (MX.63320)

Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi
(MX.63320)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Pospiviroidae
        • Pospiviroid

Luonnehdinta

Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi (TCDVd)

Tomaatin kloroottista kääpiöviroidia esiintyy pääasiassa tomaatilla, mutta myös koristekasvit kuten Petuniat, Rautayrtit, Pasuunakukat ja Pikkutalviot voivat kantaa tautia oireettomana. Viroidi tarttuu kasvista toiseen kasvimehun ja siementen välityksellä.

Tunnistaminen

Viroidi aiheuttaa tomaatilla lehtien vaalenemista ja kitukasvuisuutta. Tauti alkaa versojen kärjistä ja vähitellen kasvit muuttuvat puskamaisiksi. Lehtiin saattaa tulla myös ruskeita kuoliolaikkuja. Koristekasveilla tauti on yleensä oireeton.

Alkuperä ja levinneisyys

Ensimmäisen kerran Tomaatin kloroottista kääpiöviroidia havaittiin Kanadassa 1996. Sen jälkeen sitä löytyi myös Arizonasta Yhdysvalloista sekä Meksikosta, Intiasta ja Japanista. Tautia on löydetty Euroopassa tomaatintuotannosta vain Ranskassa ja Norjassa, mutta koristekasveista sitä on todettu useassa maassa, myös Suomessa.

Haitat

Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi leviää tomaatintuotannossa nopeasti ja aiheuttaa isoja sadonmenetyksiä.

Torjunta

Oireelliset kasvit kannattaa poistaa heti. Oireet alkavat näkyä vasta 3-6 viikkoa tartunnasta, joten varmuuden vuoksi kannattaa hävittää myös viereiset oireettomat kasvit. Mekaanisia hoitotoimenpiteitä tehtäessä tulisi käyttää puhtaita työvälineitä.

Mitä minä voin tehdä

Älä vie koristekasveja vihannestuotantoon.

Ilmoita tomaatintuotannossa esiintyvistä mahdollisista kloroottisen kääpiöviroidin oireista Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019