Mikä vieraslaji? Termit tutuiksi!  

undefined
Supikoira (alla) on vieraslaji, valkoposkihanhi (yllä) puolestaan tulokaslaji.

Vieraslajeja käsittelevä termiviidakko laittaa toisinaan asiaan perehtyneenkin pään pyörälle. Tiedätkö sinä, mikä ero on vieraslajilla ja tulokaslajilla? Entä mitä tarkoittaa, jos jokin laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi? 

Termi vieraslaji tarkoittaa lajia, joka on levinnyt ihmisen myötävaikutuksesta, joko tarkoituksella tai tahattomasti, luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle. Vieraslaji sekoitetaan helposti tulokaslajiin, joka on levinnyt uudelle alueelle omin avuin.   

Osa vieraslajeista uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. Lisäksi ne voivat aiheuttaa haittaa terveydelle tai taloudelle. Näitä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.  

Vieraslajien käsittelyä ohjaa lainsäädäntö  

Vieraslajeja koskeva lainsäädäntö määrittelee, miten vieraslajeja tulee käsitellä. Haitallisista vieraslajeista säädetään EU:n vieraslajiasetuksessa sekä kansallisessa vieraslajilaissa ja -asetuksessa.   

Osa haitallisista vieraslajeista aiheuttaa niin suurta haittaa, että niiden leviämisen estäminen edellyttää tiukkoja toimia joko koko EU:n alueella tai kansallisesti Suomessa. Näistä lajeista on säädetty erikseen EU:n ja kansallisessa vieraslajiasetuksessa, ja niitä kutsutaan haitallisiksi säädetyiksi vieraslajeiksi. Näitä EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon lukeutuvia lajeja ei saa päästää ympäristöön, tuoda maahan, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, välittää, saattaa markkinoille, myydä tai muuten luovuttaa.  

Ennen kuin jokin laji säädetään haitalliseksi vieraslajiksi, tarvitaan laajasti asiantuntijaselvityksiä, riskinarviointeja ja tutkimusta. Lisäksi edellytyksenä on, että EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon lisääminen ehkäisee lajin aiheuttamia haittoja.  

Aina lajin leviämistä ei vieraslajilainsäädännön keinoin, kuten myynti- tai kasvatuskielloin, voida rajoittaa, tai lajille ei ole olemassa kustannustehokkaita torjuntakeinoja.  Tämän vuoksi on tilanteita, joissa jokin laji aiheuttaa haittaa, mutta sitä ei vielä ole säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. EU:n komissio hyväksyy EU:n vieraslajiluettelon, kansallisesta luettelosta säädetään valtioneuvoston asetuksella.   

Mitään vieraslajia ei saa päästää luontoon  

Kaikkia vieraslajeja koskee lähtökohtaisesti ympäristöön päästämisen kielto. Yksityishenkilön kannalta viesti on selkeä. Riippumatta siitä, ovatko lajit EU:n tai kansallisessa vieraslajiluettelossa vai eivät, mitään vieraslajia ei tule päästää karkaamaan luontoon.