Suomalais-ruotsalaisessa INSPIRE-yhteistyöprojektissa etsitään uusia keinoja haitallisten vieraslajien hallintaan

undefined
Komealupiini ja päivänkakkara kilpailevat niityllä elintilasta. Kuva EPO ELY, Paula Hakala

Haitallisten vieraslajien vähentäminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Tämä on tiivistetysti EU:n Interreg Aurora-ohjelman rahoittaman uuden kolmevuotisen INSPIRE-vieraslajihankkeen tavoite, jonka eteen työskennellään suomalaisten ja ruotsalaisten hankekumppanien kesken tiiviissä yhteistyössä. Hanke tulee tekemään puutarha-alan kanssa uudenlaista yhteistyötä vieraslajitietoisuuden kasvattamiseksi, tutkimaan ja tarjoamaan viranomaisille ohjeistusta vieraslajien torjunnan ja vallatun luontotyypin ennallistamistoimien yhdistämiseen sekä lisäämään yleisön aktivointia vieraslajien torjuntaan asuinseudullaan.

Haitalliset vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä uhista luonnon monimuotoisuudelle maailmassa. Monien tuntemat vieraslajit, kuten komealupiini ja jättipalsami, jatkavat leviämistään Suomen ja Ruotsin puolella ja uusia vieraslajeja saapuu alueellemme jatkuvasti. Hankekumppaneina Ruotsissa toimivat Västerbottenin lääninhallitus sekä Uumajan kunta.

”Vieraslajit eivät kunnioita rajoja, joten niiden pysäyttäminen on mahdollista ainoastaan naapurien suurimittaisella yhteistyöllä. Interreg Aurora -ohjelma on antanut meille tilaisuuden jatkaa menestyksekästä rajat ylittävää yhteistyötä. Työtä, jonka tavoitteena on tarjota kummallekin maalle uusia kustannustehokkaita torjuntamenetelmiä ja toimintatapoja hillitä vieraslajien leviämistä”, kertoo INSPIRE-hankkeen projektipäällikkö Johanna Nymark Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Lue tiedote kokonaisuudessaan STT:n Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen uutishuonesivulta.

Hankkeen ruotsinkielinen tiedote (Länstyrelsen Västerbotten).