Barentsin vieraslajihanke päättyy – yhteistyö ja hankkeessa tuotetut materiaalit säilyvät

undefined

Barentsin vieraslajihankkeen kahden ja puolen vuoden taipale päättyy vuoden 2024 loppuun. Työmme ei kuitenkaan lopu ja katse kääntyy jo kohti uutta.

Barentsin vieraslajihankkeen puitteissa on edistetty yhteistyötä yli maiden rajojen, tuotettu myös hankkeen jälkeen käyttökelpoista vieraslajimateriaalia sekä saatu tärkeää tietoa kyttyrälohen kalastusmenetelmien soveltuvuudesta kyttyrälohen pyyntiin. Loppuvuodesta ilmestyi hankkeen puitteissa raportti kyttyrälohen kalastusmenetelmien kehitystyöstä ja sen tuloksista, joka tullaan kääntämään vuoden 2024 aikana myös norjan kielelle.

Yksin hankkeen arvokkaimmista tuloksista on ollut yhteistyöverkoston rakentaminen Suomen, Ruotsin ja Norjan vieraslajiasiantuntijoiden välille. Vaikka meidän hankkeemme päättyy, pyrimme jatkamaan yhteistyötä vastaperustetun verkoston kanssa. Perustimme LinkedIn-ryhmän pohjoismaisille vieraslajiasiantuntijoille, johon saa liittyä kuka tahansa vieraslajiasioiden kanssa työskentelevä henkilö. Liity ryhmään täältä!

Hankkeen puitteissa Rovaniemellä järjestetty vieraslajiseminaari keräsi yhteen Suomen, Norjan ja Ruotsin asiantuntijoita. Kuva: Susanna Winqvist

Kun hanke on lopuillaan, on hyvä pyrkiä hahmottamaan, mitä tuli tehtyä, mikä toimi hyvin ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Pyrimme vielä paremmin toimiviin hankkeisiin! Maa- ja kotitalousnaisilta on myös tullut helppotajuinen raportti, johon on koottu onnistumiset sekä vinkit, mitä kannattaa ottaa huomioon yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Tulevaisuudessa vieraslajit yhteiskunnallisena aiheena lienee vain kasvavan. Uusia hankkeita sekä pitkäjänteisempää työskentelyä tarvitaan, sillä vieraslajeja ei torjuta yksin, vaan yhdessä. Barentsin vieraslajihankkeessa tuotetut materiaalit säilyvät vuoden 2026 loppuun asti hankesivujen materiaalit-osiossa, josta ne ovat vapaasti käytettävissä. Sieltä löytyy myös raportit, kuten Maa- ja kotitalousnaisten kokoama yhteenveto (englanniksi) siitä, miten Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa vieraslajiasioita hoidetaan.

Työ vieraslajiasioiden parissa jatkuu!