Barentsin vieraslajihankkeen materiaalit ovat käytettävissäsi!

Vieraslajeista puhutaan enenevissä määrin. Luonnonvarakeskus luotsasi vieraslajihankkeen, jossa tuotettiin infomateriaaleja niin kunta- ja paikallistoimijoille, kuin kansalaisille. Hanke päättyi vuoden 2024 loppuun, mutta tuotetut materiaalit ovat yhä kaikkien hyödynnettävissä.
Barentsin vieraslajihankkeessa (6/2022-12/2024) tuotettiin tietoa ja etsittiin ratkaisuja vieraslajikasvien sekä kyttyrälohen aiheuttamiin haasteisiin. Hankkeessa keskityttiin kaikkein yleisimpiin lukeutuviin haitallisiin vieraslajikasveihin: alaskan- ja komealupiiniin, jättiputkiin sekä jättipalsamiin. Hankkeen toisessa osa-alueessa työskenneltiin Pohjois-Suomessa päänvaivaa aiheuttavan kyttyrälohen parissa. Kaikki hankkeessa tuotetut materiaalit löytyvät sivulta www.barents-info.ias, jota ylläpidetään 31.12.2026 asti.

Vilkaise materiaaleista tehty tietokortti
Luonnonvarakeskuksen eli Luken luotsaamassa Barentsin vieraslajihankkeessa tuotettiin esimerkiksi some-käyttöön sopivia lyhyitä videosarjoja, joissa toisessa esitellään vieraslajikasvien yleistä problematiikkaa ja toisessa kierrettiin Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa tutustumassa paikallisten toimijoiden toteuttamiin torjuntatoimiin. Hankkeessa tuotettiin myös kokoava raportti näiden kolmen maan vieraslajitilanteesta, raportti kyttyrälohen kalastusmenetelmien kokeilusta sekä tiivis tietopaketti hankkeen onnistumisista ja opeista. Viimeisin toimii vertaistukena ja vinkkilistana muille vieraslajihankkeita luotsaaville tahoille. Lisäksi paljon muuta kuntalaisille sekä kunta- ja paikallistoimijoille suunnattua materiaalia!
Kaikki materiaalit löytyvät hankkeen sivuilta: https://barents-ias.info/fi/materiaalit/
Katso tietokortti tuotetuista materiaaleista.
Vieraslajiaiheeseen on joskus vaikea päästä kiinni ja tietoa tuntuu olevan hajautetusti. Yksi hanke ei toki korjaa tilannetta. Vieraslajit.fi -sivusto kokoaa vieraslajitietoutta ja tänne tullaan myös Barentsin vieraslajihankkeessa tuotetut materiaalit siirtämään, ennen kuin hankkeen oma verkkosivu lakkaa olemasta.
