Järvi-Suomessa torjutaan vieraslajikasveja

Vuonna 2025 alkaa useampi hanke, jotka tekevät työtä vieraslajikasvien parissa. Kohteena olevat lajit, kuten komealupiini ja viitapihlaja-angervo, ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle. Hankkeissa selvitetään keinoja hallita ja ehkäistä vieraslajikasvien leviämistä, kehitetään ratkaisuja vieraslajien torjunnan haasteisiin sekä toteutetaan konkreettisia torjuntatoimia.
Kohti tehokkaampaa vieraslajien hallintaa
Huhtikuun alussa alkoi vieraslajeihin liittyvä hanke nimeltään Kohti tehokkaampaa vieraslajien hallintaa, joka toteutetaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin kanssa. Hanke toteutetaan Kaakkois-Suomen, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ELY-keskusten alueilla vuosien 2025–2027 aikana. Tavoitteena on selvittää keinoja, joilla vieraslajikasvien leviämistä voidaan hallita entistä tehokkaammin perinnebiotoopeilla, sekä alueilla, joilla vieraslajikasvit uhkaavat paikallista monimuotoisuutta.
Hankkeessa tarkastellaan sitä, mikä on vieraslajitilanne arvokkailla perinnebiotoopeilla ja niiden läheisyydessä. Paikkatietoanalyysien avulla arvioidaan, minne vieraslajien torjunta perinnebiotooppialueilla kannattaa erityisesti kohdentaa.
Vieraslajikasvien torjuntakokeiluja tehdään komealupiinilla ja viitapihlaja-angervolla. Komealupiinin torjuntaan kokeillaan kuumavesikäsittelyä ja viitapihlaja-angervolla biologista torjuntaa.
Kansalaisia ja järjestöjä aktivoidaan vieraslajien hallintatyöhön ja tiedon keruuseen. Hanke tuottaa uutta tietoa siitä, minne vieraslajikasvien torjuntatoimet kannattaa kohdentaa perinnebiotooppialueilla sekä uusista torjuntamenetelmistä ja niiden tehokkuudesta hankalasti hallittavissa olevan komealupiinin sekä luontoon uutena haitallisena vieraslajina levittäytyvän viitapihlaja-angervon torjunnassa.
Hankkeen tulokset hyödyttävät kuntia, ELY-keskuksia sekä kansalaisia ja maanomistajia, jotka haluavat olla vieraslajikasvien hallintatyössä mukana. Hanke on EU:n maaseuturahoituksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisesti rahoittama.
Yhteystiedot: Leena Hamberg, Luonnonvarakeskus, leena.hamberg@luke.fi, p. 029 532 5400
Lisätietoja: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/kohti-tehokkaampaa-vieraslajien-hallintaa/
Vieraslajit veks! -hanke
Hankkeessa kehitetään ratkaisuja vieraslajien torjunnan haasteisiin laajassa yhteistyössä eteläkarjalaisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on rakentaa pysyvä maakunnallinen toimijaverkosto, joka seuraa vieraslajitilannetta ja jakaa tietoa.
Hankkeessa toteutetaan konkreettisia vieraslajien torjuntapilotteja näkyvillä paikoilla sekä innostetaan asukkaita toteuttamaan vieraslajitorjuntaa. Etelä-Karjalaan laaditaan maakunnallinen vieraslajiohjelma, johon kootaan mm. vieraslajien torjuntaohjeistus, alueiden hoitoperiaatteet, vastuut, osallistamisen mahdollisuudet ja kohteiden priorisointi. Hanke panostaa käytännönläheiseen viestintään ja järjestää webinaareja tiedon ja hyvien käytäntöjen jakamiseksi.
Vieraslajit veks! -hanketta toteuttavat Leader Länsi-Saimaa ry, Leader Kärki ry sekä Etelä-Karjalan liitto. Toteutusaika 1.6.2025-31.12.2027.
Lisätietoja: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/vieraslajit-veks-5/
Kuriin Kutsumattomat - yhdessä vieraslajeja vastaan
Hankkeen päätavoitteena on torjua haitallisia vieraslajeja ja suojella luonnon monimuotoisuutta Pohjois-Savon alueella. Hankkeen alueina ovat Leppävirta, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus ja Vesanto. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat vieraslajien torjunnan koulutus, torjuntatalkoot, sekä torjuntatoimenpiteiden seuranta ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu. Koulutuksiin ja talkoihin osallistuvat paikalliset kyläyhteisöt, jotka aktivoidaan konkreettisiin torjuntatoimiin. Tavoitteena on vähentää haitallisten vieraslajien määrää ja tukea luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä alueella.
Lisätietoja: https://mansikkary.fi/lue-hankkeista/kuriin-kutsumattomat-yhdessa-vieraslajeja-vastaan/
Nämä hankkeet ovat saaneet EU:n maaseuturahoitusta.