Viekas LIFE uutiskirje marraskuu 2019
VieKas LIFE (SLL) -vieraslajihankkeen uutiskirje nro 2, marraskuu 2019
VieKas LIFE (SLL) -vieraslajihankkeen uutiskirje nro 2, marraskuu 2019
In English below
Seminaari ja työpaja vieraslajeista Suomessa
Maanantai 2.12. 9:30-13
Think Lounge (Yliopistonkatu 4, toinen kerros)
Vieraslajit herättävät yhä enemmän huomiota Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Niillä voi olla negatiivisia vaikutuksia paitsi Suomen alkuperäisiin eliölajeihin ja elinympäristöihin, myös ihmisten terveyteen. Niistä voi olla myös hyötyä yhteiskunnalle esimerkiksi ruoantuotannossa. Seminaari esittelee vieraslajeihin liittyvää uusinta tietoa Suomessa ja lajien hallintaan liittyviä kysymyksiä.
Portaalin Lainsäädäntö ja hallintasuunnitelmat-alasivulle on päivitetty vastauksia vieraslajeihin ja erityisesti lainsäädäntöön liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.
Osallistu vuoden maisemateko –kilpailuun 30.9.2019 mennessä. Vuoden 2019 teemalla halutaan kannustaa yhdistyksiä ja yksittäisiä toimijoita laajaan yhteistyöhön vieraslajien torjunnassa, Suomen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
Osallistu kilpailuun - täytä lomake
Lisätietoja:
https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/vuoden-maisemateko-4714
VieKas LIFE (SLL) -vieraslajihankkeen uutiskirje nro 1, syyskuu 2019
Rannikkoelinympäristöjen hoitoon ja suojeluun keskittyvän Rannikko-LIFE-hankkeen yhteydessä laadittu ohjeistus kurtturuusun torjuntaa varten luonnonsuojelualueilla.
Käytettävät menetelmät ja niihin liittyyvä yleinen ohjeistus. Ohjeistus sisältää neljä menetelmää:
Vieraslajiasioiden neuvottelukunnan tiedote Kurtturuusu - Miten tunnistan ja torjun? on lisätty portaaliin 20.6.2019
Kurtturuusun Rosa rugosa –laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa –lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä. Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.
Maantiet
Teiden varsilla lupiineja saa poimia, sillä kukkien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden pientareille meneminen on kuitenkin kiellettyä. Pientareilla liikuttaessa on aina muistettava turvallisuus: auto on pysäköitävä P-alueelle tai levikkeelle ja ohiajavaa liikennettä on varottava. Keltaiset turvaliivit parantavat näkymistäsi. Muista, että pientareella saattaa olla roskia, kuten lasinsirpaleita tai metallinkappaleita.
MMM tiedote 18.6.2019
EU:n luetteloa haitallisista vieraslajeista täydennettiin jälleen viime viikolla jäsenmaiden yhteisellä päätöksellä. Aiemmin 49 lajia sisältäneessä luettelossa on nyt tehdyn lisäyksen jälkeen yhteensä 66 lajia, joiden maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä koko EU:ssa.