(Melampsora medusae)


(Melampsora medusae)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Sienet (Fungi)
    • Kantasienet (Basidiomycota)
     • Pucciniomycotina
      • Pucciniomycetes
       • Pucciniales
        • Melampsoraceae
         • Keltaruosteet (Melampsora)

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Melampsora medusae on haavan (poppeleiden), Populus –suvun ja havupuiden välillä vuorotteleva männynversoruosteen sukuinen ruostesieni. Sen isäntäkasveja voivat olla myös havupuut. Sienen virulenssi vaihtelee lämpötilan ja maantieteellisen sijainnin mukaan.

Voimakkaassa epidemiassa ruostesieni voi pudottaa haavan ja hybridihaavan lehdet sekä siirtyessään havupuille varistaa neulaset tai neulaset ruskettuvat. M. medusae ei kuitenkaan vaurioita havupuun versoja yhtä voimakkaasti kuin versoruoste. M. medusae on monimuotoinen ruoste ja voi aiheuttaa yllätyksiä. Se ei tarvitse välttämättä havupuita väli-isäntänä, vaan voi levitä poppelilta suoraan toiselle poppelille. Ruostesienen on sanottu olevan aggressiivisempi Pohjoisessa kuin Etelässä ja se saattaa levitä tehokkaasti luonnossa. Kansainvälisessä kaupassa ruostesieni saattaa levitä saastuneen taimiaineiston mukana. 

Ruostesientä havaittaessa tai epäiltäessä on ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Tunnistaminen

Populus-suvun puilla tauti aiheuttaa kellertäviä laikkuja lehtiin. Tauti voidaan havaita ensin puiden alalehdiltä, josta se leviää latvaan. Lopulta lehdet kuivuvat ja putoavat.

Havupuilla saastuneet neulaset kuolevat ja putoavat.

 

Alkuperä ja levinneisyys

Ruostesieni on peräisin Pohjois-Amerikasta, mistä se on levinnyt Aasiaan, Afrikkaan, Australiaan ja Etelä-Amerikkaan. Yksittäisiä havaintoja Länsi-Euroopasta, mutta Suomesta ei ole havaintoja.

Haitat

Aiheuttaa poppeleilla lehtien ja havupuilla neulasten ennenaikaista varisemista. Eniten merkitystä alueilla joille haavat/poppelit on siirretty. Suomessa voisi olla merkitystä hybridihaapojen kasvatuksessa.

Torjunta

Kotimaisen taimituotannon tukeminen ja kotimaista alkuperää olevien kasvien suosiminen sekä puutavaran ja pakkausmateriaalien valvonta ovat tehokkaita tapoja estää vieraslajien pääsy maahan. Varsinkin koristekasvikaupassa on riski saada ulkomailla tuotettujen taimien mukana uusia tauteja tai rikkakasveja suuri.

Mitä minä voin tehdä

Selvitä maahantuonnin rajoitukset ja vaatimukset, jos suunnittelevat tuovasi Melampsora medusaen isäntäkasveja tai niistä peräisin olevaa puutavaraa EU:n ulkopuolelta.

Ruostesienen havainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto & Antti Pouttu (Luke) - Kuvaus päivitetty 2019, linkit päivitetty 2020