(Meloidogyne chitwoodi)


(Meloidogyne chitwoodi)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Eläimet (Animalia)
    • Sukkulamadot (Nematoda)
     • Secernentea
      • Tylenchida
       • Meloidogynidae
        • Meloidogyne

Luonnehdinta

Juuriäkämäankeroiset (Meloidogyne chitwoodi, M. fallax) ovat kasvintuhoojina esiintyviä sukkulamatoja. Ne ovat erittäin moni-isäntäisiä ja sopeutuneita viileään ilmastoon. Juuriäkämäankeroiset ovat vaarallisia kasvintuhoojia, joiden todetuista tai epäillyistä havainnoista on viipymättä ilmoitettava Ruokavirastoon.

Tunnistaminen

Meloidogyne-lajit voidaan tunnistaa kasvien juurista ja maanäytteiden analyysillä. Juurissa ja mukuloissa olevien naaraiden ympärille muodostuu kasvisolukkoa, joka muodostaa silmin havaittavia nystyjä. Voi sekoittaa typensitojakasvien juurinystyihin. Nystyjen sisällä olevat naaraat voi todeta mikroskooppisesti. Toukat voidaan saada mikroskooppiseen tunnistukseen maasta erikoislaitteilla. Meloidogyne-lajiston luotettava määrittäminen edellyttää PCR analytiikka. M. chitwoodi- lajia ei voi muuten erottaa esim. M. fallax –lajista.

Alkuperä ja levinneisyys

Meloidogyne-ankeroisten alkuperä on USA:ssa Columbia-joen alueella, josta lajin on levinnyt ympäri maailmaa. Euroopassa ensimmäinen havainto on Hollannista 1980-luvulla. Meloidogyne chitwoodi ja M.fallax -ankeroisia ei tiettävästi esiinny Suomessa.

Haitat

Meloidogyne-lajien toukat tunkeutuvat kasvien juuriin ja imevät sieltä ravintoa. Toukat rikkovat juuren pintaa ja altistavat kasvit juuristotaudeille. Juuressa elävät naaraat tukkivat juuren ja estävät kasvien veden ja ravinteiden saannin. Vioituksen seurauksena kasvit jäävät kitukasvuisiksi. Tärkeitä ravintokasveja mm. peruna, porkkana ja sokerijuurikas.

Torjunta

Meloidogyne-lajeja on vaikea torjua kasvinvuorotuksella, koska elävät monilla viljelykasveilla ja rikkakasveilla. Tehokas avokesanto on ainoa keino hävittää Meloidogyne-lajin ankeroiset maasta.

Mitä minä voin tehdä

Meloidogyne-lajeja välttääkseen, kannattaa ostaa ja käyttää vain kotimaisia koristekasveja. Älä koskaan tuo ulkomailta kasveja.

Juuriäkämäankeroiset ovat vaarallisia kasvintuhoojia, joiden todetuista tai epäillyistä havainnoista on viipymättä ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

Julkaisuja

 • PM 9/17 (1) Meloidogyne chitwoodi and Meloidogyne fallax, EPPO Bulletin (2013) 43 (3), 527–533. DOI: 10.1111/epp.12079

Kuvauksen laatijat

Kari Tiilikkala (Luke) - linkit päivitetty 2019