Valkoperuna-ankeroinen (Globodera pallida)

Valkoperuna-ankeroinen
(Globodera pallida)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Eläimet (Animalia)
    • Sukkulamadot (Nematoda)
     • Secernentea
      • Tylenchida
       • Heteroderidae
        • Globodera

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Valkoperuna-ankeroinen (Globodera pallida) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Peruna-ankeroiset elävät perunan juuristossa. Jos perunaa viljellään pitkään samalla paikalla ja kasvustossa on peruna-ankeroisia, ankeroisten vioitus näkyy vuosi vuodelta laajenevina kitukasvuisina laikkuina.

Tunnistaminen

Valkoperuna-ankeroinen on mikroskooppisen pieni, eikä sitä voi erottaa esim. keltaperuna-ankeroisesta ilman laboratoriotestiä. Valkoperuna-ankeroisen muodostamat kystat ovat läpimitaltaan 1mm ja ne voidaan erottaa perunan juurien pinnalta heinä-elokuussa valkoisina pullistumina.

Alkuperä ja levinneisyys

Valkoperuna-ankeroinen on lähtöisin Andeilta Etelä-Amerikasta, mistä se on perunan viljelyn myötä levinnyt kaikkiin maanosiin. Suomessa valkoperuna-ankeroinen ei ole levinnyt yhtä laajalle kuin keltaperuna-ankeroinen. Valkoperuna-ankeroista on Suomesta tavattu vasta vuonna 2002 neljältä viljelmältä ja vuonna 2012 Pohjois-Pohjanmaalta

Haitat

Juurten sisällä eläessään valkoperuna-ankeroinen käyttää perunan juurten solujen sisältöä ravintonaan, jolloin veden ja ravinteiden kulku estyy. Perunan kasvit jäävät pieniksi, kärsivät veden puutteesta ja kellastuvat. Perunan juuret jäävät lyhyiksi ja haaroittuvat voimakkaasti. Mukuloita tulee vähän ja ne jäävät pienikokoisiksi. Kasvustossa valkoperuna-ankeroissaastunta näkyy vuosittain laajenevina heikkokasvuisina laikkuina.

Torjunta

Valkoperuna-ankeroisen suhteen Suomi on suoja-aluetta Euroopan Unionissa, joten suoja-alueella taudin leviäminen on estettävä ja esiintymät on torjuttava. Maahantuonnille on asetettu erilaisia rajoituksia leviämisen estämiseksi. EU:n alueelta tuotavilla siemenperunaerillä on oltava ZP-merkintä kasvipassi-vakuustodistuksessa. Siemenperunan tuotannossa ei saa esiintyä valkoperuna-ankeroisia.

Muilla perunantuotantoalueilla peruna-ankeroisia torjutaan joko varhaisperunan viljelyllä tai saastuneen pellon kolmivuotisella viljelykierrolla. Jos alueella esiintyy ankeroisia, on viljeltävä vuorotellen keltaperuna-ankeroisen sekä valkoperuna-ankeroisen kestävää ja altista lajiketta. Saastuneessa maassa ei saa viljellä siemenperunaa eikä muuta kasvien lisäysmateriaalia eikä saastunutta maa-ainesta saa luovuttaa viljelytarkoituksiin

Mitä minä voin tehdä

Valkoperuna-ankeroishavainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Ruokaviraston havaintoilmoituspuhelimeen 040 801 4407 (klo 10-18) tai osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi. 

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2019