Isoärviä (Myriophyllum aquaticum)
Isoärviä
(Myriophyllum aquaticum)
Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Ilmoita havainto
Havainnot
Ilmoita havaintoTaksonomia
- Eliökunta (Biota)
- Aitotumaiset (Eucarya)
- Kasvit (Plantae)
- Viridiplantae
- Versokasvit (Streptophyta)
- Embryophyta
- Putkilokasvit (Tracheophyta)
- Spermatophytina
- Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
- Saxifragales
- ärviäkasvit (Haloragaceae)
- ärviät (Myriophyllum)
Vieraslajiluokittelusta
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Isoärviä on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.
Luonnehdinta
Isoärviä on monivuotinen vesikasvi, joka muodostaa tiheitä kasvustoja. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta ja on vakiintunut vieraslaji useassa Euroopan maassa. Lajia on levitetty koristekasviksi puutarhojen lammikoihin ja somisteeksi akvaarioihin; Suomessa sitä on vain akvaariokasvina.
Tunnistaminen
Isoärviä on monivuotinen vesikasvi, jolla on sekä upos- että ilmalehtiä. Vankka varsi voi olla jopa 2 m pitkä. Lehdet ovat sulkamaisesti hienoliuskaisia ja sijaitsevat 4–6:n kiehkuroina. Latva voi ulottua jopa 30 cm vedenpinnan yläpuolelle ja antaa pienoiskuusimaisen vaikutelman jäykkine, kirkkaanvihreine lehtineen. Uposlehdet ovat ilmalehtiä veltompia, tummempia ja runsaampiliuskaisia. Laji on kaksikotinen; hedekasvit ovat huippuharvinaisia alkuperäisen levinneisyysalueen ulkopuolella. Huomaamattomat kukat sijaitsevat ilmalehtien hangoissa. Laji lisääntyy ja leviää tehokkaasti kasvullisesti versonkappaleista.
Alkuperä ja levinneisyys
Isoärviä on kotoisin Etelä-Amerikasta (Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Paraguay, Peru). Se on vakiintunut vieraslaji Etelä-Afrikassa, Intiassa, Thaimaassa, Vietnamissa, Taiwanissa, Japanissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa (myös Havaiji) sekä Euroopan Irlannissa, Britanniassa, Hollannissa, Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Portugalissa. Vedenalaiset osat selviävät alhaisistakin talvilämpötiloista. Jääpeite heikentää lajin menestymismahdollisuuksia.
Haitat
Isoärviä tukkii matalia vesistöjä runsaalla kasvullaan peittäen alkuperäisen kasvillisuuden ja aiheuttaen haittaa vesistöjen käytölle.
Mitä minä voin tehdä
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Isoärviän tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Isoärviää ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit koristelammestasi ja akvaariostasi, ja huolehdi ettei laji leviä veden tai maa-aineksen mukana. Omassa koristelammessa ja akvaariossa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.
Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää isoärviän sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.
Lisätiedot
- CABI: Myriophyllum aquaticum (parrot-feather)
- GB non-native species secretariat: Parrot's Feather, Myriophyllum aquaticum
- EPPO Global Database: Myriophyllum aquaticum (MYPBR)
Riskianalyysit
- GB non-native species secretariat. (2011). Myrophyllum aquaticum - Parrot's feather. GB non-native organism risk assessment scheme. 12 sivua. https://secure.fera.defra.gov.uk/nonnativespecies/downloadDocument.cfm?id=274 PDF [viitattu 18.3.2016]
Kuvauksen laatijat
Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019