Aasianherhiläinen (Vespa velutina)

Aasianherhiläinen
(Vespa velutina)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Eläimet (Animalia)
    • Niveljalkaiset (Arthropoda)
     • Kuusijalkaiset (Hexapoda)
      • Hyönteiset (Insecta)
       • Pistiäiset (Hymenoptera)
        • Hoikkatyviset (Apocrita)
         • Myrkkypistiäiset (Aculeata)
          • Ampiaismaiset (Vespoidea)
           • Ampiaiset (Vespidae)
            • Yhteiskunta-ampiaiset (Vespinae)
             • Vespa
Kuva: Jean Haxaire, ©
Aasianherhiläinen (Vespa velutina) - Jean Haxaire, ©

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Aasianherhiläinen on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Aasianherhiläinen on hieman kotoista herhiläistä pienempi pistiäinen ja kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Eurooppaan levinnyt alalaji nigrithorax lienee kotoisin Kiinasta, jossa ilmasto-olot vastaavat Etelä-Euroopan ilmastoa. Kiinasta se on todennäköisesti levinnyt Ranskaan savitavaran mukana. Laji on jo vakinaistunut Ranskassa ja levinnyt sieltä Välimerenmaihin ja pohjoisessa Saksaan asti. Paikallisesti se leviää lentämällä ja pitempiä matkoja ihmisen avustamana. Aasianherhiläistä ei ole tavattu Suomesta.

Aasianherhiläinen aiheuttaa vakavaa haittaa mehiläistarhaukselle saalistamalla kesymehiläisiä.  Eurooppalaiset mehiläiset eivät ole sopeutuneet aasianherhiläisen saalistukseen. Ne lentävät pesiensä lähellä hitaasti, jolloin ovat helppoja saaliita. Mehiläisten lisäksi aasianherhiläinen syö muita hyönteisiä, hedelmiä ja marjoja. Ihmiselle se voi olla vaarallinen puolustaessaan pesäänsä. Pesät ovat yksivuotisia ja vain yhdyskunnan kuningatar talvehtii.

Tunnistaminen

Aasianherhiläinen on iso tumma myrkkypistiäinen. Se on hieman pienempi kuin herhiläinen: kuningatar voi olla 30 mm, koiras 25 mm ja työläinen 20 mm pitkä. Keskiruumis on samettisen musta tai tumman ruskea, ja takaruumis on musta ohuin keltaisin vöin. Vain neljäs takaruumiin jaoke on kokonaan keltainen, joten keltaista on vähemmän kuin herhiläisellä. Keltaiset nilkat muuten mustissa jaloissa erottavat sen herhiläisestä. Aasianherhiläisen pesä on iso (jopa 90 cm) ja usein korkealla lehtipuussa, mutta voi olla myös rakennuksessa. Keski-Euroopassa aasianherhiläinen on aktiivinen huhtikuusta marraskuulle.

Aasianherhiläistä  ei ole tavattu Suomessa eikä sen lähialueilla, mutta meillä esiintyy hieman samankaltaisia lajeja, kuten esim. Euroopan suurin (2,2–3,5 cm) ampiainen, eli herhiläinen (Vespa crabro). Suomessa yleinen jättipuupistiäinen (Urocerus gigas) on hyvin samannäköinen ja -kokoinen kuin aasianherhiläinen, mutta on vaaraton ihmiselle. Koska kotoisemmat pistiäislajit ovat todennäköisempiä, tunnistamisessa on syytä olla tarkkana ja kiinnittää erityisesti huomiota jalkojen ja takaruumiin väreihin. Vertailevia tietoja ja kuvia löytyy seuraavilta nettisivuilta (aasianherhiläisestä=Asian hornet ja herhiläisestä=European Hornet sekä jättipuupistiäisestä=Giant woodwasp:

https://vespawatch.be/identification/

https://sitesv2.anses.fr/en/system/files/private/Vespa%20velutina%20Identification%20Sheet%20MNHN_2.pdf

https://www.bumblebeeconservation.org/wp-content/uploads/2018/05/ID_Vespa_velutina_Asian_Hornet_2.0.pdf

Mahdolliseen havaintoilmoitukseen on aina liitettävä mukaan valokuva ja havainnoijan yhteystiedot.

 

 

Haitat

Aasiassa laji voi tuhota kolmasosan sikäläisen mehiläisen yhdyskunnasta ja eurooppalaisilla mehiläisillä tuhot voivat olla vielä suuremmat, koska ne eivät ole sopeutuneet aasianherhiläisen saalistukseen. Syksyllä ravintona käytetään paljon hedelmiä, koska sokeri on tärkeä energialähde.

Ihmiselle aasianherhiläisen pistot ovat tuskallisia ja ampiaisenpistolle herkkä voi jopa kuolla pistoihin.

Torjunta

Aasianherhiläisen torjunta on hankalaa. Siihen on käytetty erilaisia syöttejä. Pesien hävittäminen on vaikeaa, koska ne sijaitsevat usein korkealla puussa.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

 

 

Lisätiedot

 

Lisätiedot päivitetty 5.12.2017

Kuvauksen laatijat

Antti Pouttu (Luke) 2016; MMM 2019, päivitetty 2020