Purppurakudzu (kudzupapu)Vieraslaji

Pueraria montana var. lobata

Vieraslajiluokittelusta

EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)

Purppurakudzu on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.


Yleiskuvaus

Purppurakudzu (kudzupapu) (Pueraria montana (Lour.) Merr. var. lobata (Willd.) Sanjappa & Pradeep (Pueraria lobata (Willd.) Ohwi)).

Purppurakudzu on nopeakasvuinen monivuotinen köynnös, joka tukahduttaa alleen muun kasvillisuuden. Laji on kotoisin Kaakkois- ja Itä-Aasiasta. Euroopassa se on vakiintunut Sveitsissä ja Italiassa.


Tunnistaminen

Purppurakudzu  voi kasvaa 20 metriä vuodessa ja ulottua 35 metrin korkeuteen. Elinvoimaa turvaavat juuriston varastomukulat, jotka saattavat tulla 2 m pitkiksi ja lähes puoli metriä paksuiksi. Varsi on karhea- ja kellertäväkarvainen ja puutuu iän myötä tyvestään. Kolmisormisten lehtien lehdykät ovat jopa 20 cm pitkiä, otakärkisiä, usein matalaan 1–3-liuskaisia ja etenkin alta kellertäväkarvaisia. Kukinta on näyttävä: jopa 30 cm pitkissä tertuissa lukuisia purppuraisia kukkia, joiden teriön purjeen tyvessä loistaa kaksi keltaista tyynymäistä kohoumaa.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Purppurakudzu on kotoisin Kaakkois- ja Itä-Aasiasta (Kiina, Taiwan, Japani, Venäjän Kaukoitä, Indokiina, Malesia, Uusi-Kaledonia, Salomonsaaret ja Vanuatu). Laji on ihmisen avulla levinnyt moniaalle Tyynen meren saarille, Australiaan, läntisempään Aasiaan, Afrikkaan, Yhdysvaltoihin, Karbialle ja Keski-Amerikkaan. Euroopassa se on hiljattain vakiintunut Sveitsissä ja Italiassa. Lisäksi sitä on havaittu Sloveniassa ja Kroatiassa. Laji menestyy parhaiten kosteilla ja lämpimillä alueilla, mutta kestää myös alhaisia lämpötiloja (-18 °C). Lajia on levitetty puutarhakasviksi, rehukasviksi, viherlannoitukseen ja eroosion torjuntaan.


Haitat

Nopeakasvuisena (suotuisissa oloissa jopa 20 cm päivässä) köynnöksenä purppurakudzu voi peittää alleen ja tukahduttaa muun kasvillisuuden. Laji kuuluu hernekasveihin, joten se sitoo ilmakehän typpeä. Tämän seurauksena maaperän typpipitoisuus kasvaa, mikä edelleen muuttaa alkuperäistä kasvillisuutta.


Mitä minä voin tehdä?

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Purppurakudzun tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Purppurakudzua ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää purppurakudzun sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

 


Lisätiedot


Kuvaustekstin laatijat

Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: purppurakudzu
Tieteellinen nimi: Pueraria montana var. lobata
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203),EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta