Raastotatar (Persicaria perfoliata)
Raastotatar
(Persicaria perfoliata)
Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Ilmoita havainto
Havainnot
Ilmoita havaintoTaksonomia
- Eliökunta (Biota)
- Aitotumaiset (Eucarya)
- Kasvit (Plantae)
- Viridiplantae
- Versokasvit (Streptophyta)
- Embryophyta
- Putkilokasvit (Tracheophyta)
- Spermatophytina
- Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
- Caryophyllales
- Tatarkasvit (Polygonaceae)
- Kosteikkotattaret (Persicaria)
Vieraslajiluokittelusta
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Raastotatar on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.
Luonnehdinta
Raastotatar on nopeakasvuinen köynnös, joka tukahduttaa alleen muun kasvillisuuden. Se on kotoisin Aasiasta. Kiinassa sitä on käytetty lääkekasvina. Raastotatar on haitallinen vieraslaji erityisesti Yhdysvalloissa. Sitä ei ole tavattu Euroopassa.
Tunnistaminen
Raastotatar on yksivuotinen köynnöskasvi, joka voi tulla jopa 7 m pitkäksi. Varren särmiä aseistavat taakäänteiset kynsimäiset piikit. Pitkäruotisten, kilpimäisten lehtien lapa on kolmiomainen, typäkkä- tai herttatyvinen ja tavallisesti alapinnan suonia myöten piikkinen. Kussakin nivelessä lehden yläpuolella vartta ympäröi tatarkasvien heimolle ominainen putkimainen korvaketuppi, jonka latvassa tällä lajilla on erikoinen pyöreä siipilisäke. Pienet (n. 3 mm), valkoiset tai punertavat kukat muodostavat 10–15 yhdessä tähkäkukintoja, joista kehittyvät hedelmistöt muistuttavat sinisten marjojen ryppäitä (itse asiassa kunkin kukan kehälehdet paisuvat ja sinistyvät pallomaisen pähkylähedelmänsä suojukseksi).
Alkuperä ja levinneisyys
Raastotatar on kotoisin Aasian kaakkois- ja itäosista (Intian niemimaa, Indokiina, Malesia, Kiina, Taiwan, Korean niemimaa, Japani, Venäjän Kaukoitä).
Yhdysvaltain koillisosissa se on laajalle levinnyt haitallinen vieraslaji. Kanadasta ja Uudesta-Seelannista laji on onnistuttu hävittämään. Eurooppaa raastotatar ei ole saavuttanut.
Haitat
Raastotatar aiheuttaa haittaa alkuperäiselle kasvillisuudelle tukahduttamalla sen alleen nopealla kasvullaan. Laji voi myös haitata metsien uudistumista ja uudistamista sekä luonnon virkistyskäyttöä (raastavat piikit!).
Mitä minä voin tehdä
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Raastotattaren tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Raastotatarta ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.
Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää raastotattaren sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.
Lisätiedot
- CABI: Persicaria perfoliata (mile-a-minute weed)
- Center for invasive species and ecosystem health: mile-a-minute vine Persicaria perfoliata (L.) H. Gross
- GB non-native species secretariat: Asiatic tearthumb
- Global Invasive Species Database: Persicaria perfoliata (L.) H. Gross (=Polygonum perfoliatum L.) (vine, climber)
- Wikipedia (en): Persicaria perfoliata
Riskianalyysit
- EPPO (2007). PEST RISK ANALYSIS FOR Polygonum perfoliatum L. Paris. 29 sivua. (2,8Mt, Word-tiedosto [viitattu 17.3.2016]
- EPPO (2007), Report of a Pest Risk Analysis. Pest: Polygonum perfoliatum L. (POLPF) 07-13604. EPPO, Paris. 10 sivua. (0,8Mb, Word-tiedosto) [viitattu 17.3.2016]
- NBDC, Ireland (2014). Risk assessment of Persicaria perfoliata. 23 s. http://nonnativespecies.ie/wp-content/uploads/2014/03/Persicaria-perfoliata-Mile-a-minute-Weed.pdf
Julkaisuja
- USDA Forest Service (2009).Mile-a-minute weed (Persicaria perfoliata (L.) H.Gross) Pest Alert, Northeastern Area State and Private Forestry. NA-PR-01-09, 2 sivua. (pdf)
Kuvauksen laatijat
Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019