Loikorusolehti (Ludwigia peploides)
Loikorusolehti
(Ludwigia peploides)
Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Ilmoita havainto
Havainnot
Ilmoita havaintoTaksonomia
- Eliökunta (Biota)
- Aitotumaiset (Eucarya)
- Kasvit (Plantae)
- Viridiplantae
- Versokasvit (Streptophyta)
- Embryophyta
- Putkilokasvit (Tracheophyta)
- Spermatophytina
- Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
- Myrtales
- Horsmakasvit (Onagraceae)
- Rusolehdet (Ludwigia)
Vieraslajiluokittelusta
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Loikorusolehti on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.
Luonnehdinta
Loikorusolehti on ilmaversoinen ja/tai kelluslehtinen vesikasvi, joka aiheuttaa haittaa tukkimalla vesistöjä. Laji on kotoisin Uudesta maailmasta ja on tavattu vieraslajina useasta Euroopan maasta.
Tunnistaminen
Loikorusolehti on monivuotinen ilmaversoinen ja/tai kelluslehtinen vesikasvi, joka muodostaa tiheitä lautta- tai mattokasvustoja vedenpinnalle tai märälle maalle. Versosto koostuu vaakasuorista, jopa 3 m pitkistä osista ja pystyistä, kukallisista osista. Vedenpinnalle laji muodostaa pyöreistä – soikeista lehdistä koostuvia ruusukkeita sekä pitkulaisempia yksittäislehtiä. Kukallisten pystyhaarojen lehdet ovat kapeita, usein suikeita. Yksittäin ylemmissä lehtihangoissa sijaitsevien isohkojen kukkien kirkkaankeltaisia terälehtiä elävöittää oranssi tyvitäplä.
Alkuperä ja levinneisyys
Loikorusolehti on kotoisin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikasta. Kotiutuneena vieraslajina se tunnetaan Australiasta, Uudesta-Seelannista, Afrikasta (Madagaskar) ja Aasiasta (Thaimaa, Taiwan) sekä Euroopasta Britanniasta, Hollannista, Belgiasta, Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Sveitsistä, Italiasta, Kreikasta ja Turkista. Euroopan maista levinneisyys on laajin Ranskassa. Lajia on levitetty koristekasviksi puutarhojen lammikoihin.
Haitat
Loikorusolehti tukkii matalia vesistöjä runsaalla kasvullaan peittäen alkuperäisen kasvillisuuden ja aiheuttaen haittaa vesistöjen käytölle.
Mitä minä voin tehdä
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Loikorusolehden tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Loikorusolehteä ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit koristelammestasi ja akvaariostasi, ja huolehdi ettei laji leviä veden tai maa-aineksen mukana. Omassa koristelammessa ja akvaariossa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.
Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää loikorusolehden sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.
Lisätiedot
- CABI: Ludwigia peploides (water primrose)
- GB non-native species secretariat: Creeping Water-primrose
- EPPO Global Database: Ludwigia peploides(LUDPE)
Riskianalyysit
Julkaisuja
- EPPO (2011). Ludwigia grandiflora and L. peploides Onagraceae – Water primroses. EPPO Data sheets on invasive alien plants. EPPO Bulletin 41(3):414-418 [viitattu 18.3.2016]
Kuvauksen laatijat
Terho Hyvönen (Luke) ja Arto Kurtto (Luomus) 2016; MMM 2019