PunaperäbulbuliVieraslaji

Pycnonotus cafer

Vieraslajiluokittelusta

Punaperäbulbuli on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella.  Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. 


Yleiskuvaus

Punaperäbulbuli on keskikokoinen varpuslintu, joka kuuluu bulbulien laajaan monilajiseen heimoon. Laji asuttaa kuivia pensaikkoisia alueita ja viihtyy hyvin avoimissa metsissä. Nykyään laji on runsas myös ihmisen vaikutuspiirissä kylien, kaupunkien ja maatalousalueiden reunamilla. Kaikkiruokaisena se pärjää hyvin erilaisissa olosuhteissa. Ravinnoksi sille kelpaavat hedelmät, kukkivien kasvien mesi ja terälehdet, hyönteiset ja pienet selkärankaiset.


Tunnistaminen

Punaperäbulbuli on noin punakylkirastaan kokoinen lintu (20 cm). Muodoltaan se on pitkän pyrstönsä vuoksi pitkänomainen. Linnun pää on väriltään musta ja päälaella olevat höyhenet muodostavat töyhdön, joka antaa päälle ominaisen kulmikkaan muodon. Höyhenpuvultaan laji on muuten suomukkaan ruskeanharmaan kirjava. Lennossa erottuu valkoinen yläperä, kun taas punainen alaperä, josta laji on saanut nimensä, on usein varsin hankala havaita.   


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Lajin luontainen esiintymisalue on alun perin Intian niemimaalla mukaan lukien Sri Lanka, ja Himalajan rinteillä Bhutanissa ja Nepalissa. Lajin levinneisyyden itäraja kulkee aivan Lounais-Kiinassa ja Myanmarissa.  

Tarhakarkulaisista lähtöisin olevia populaatioita tavataan nykyään useassa Arabian niemimaan valtiossa, Yhdysvalloissa, Havaijilla, Uudessa-Seelannissa, Fidzillä, Samoalla ja muutamilla muilla Polynesian saarivaltioilla. Australiassa tämän vieraslajin populaatiot on onnistuttu hävittämään, eikä lajia enää siellä tavata. Euroopassa lajin on todettu pesineen Kanarian saarilla ensimmäisen kerran vuonna 2018 (1. Nowakowski, JJ 2019). Samana vuonna se tavattiin myös Manner-Euroopassa Valencian kaupungissa Espanjassa. Ilmeisesti laji ei ole muodostanut Manner-Eurooppaan vielä pysyviä populaatioita.   


Haitat

Punaperäbulbuli aiheuttaa vahinkoa viljelyksille ja etenkin kukka-, marja- ja hedelmätarhoilla sen aiheuttamat tuhot voivat olla suuria. Laji levittää haitallisten kasvien siemeniä. 

Aggressiivisena lintuna sen tiedetään häätävän paikallisia lajeja pois elinpiiriltään ja vaikeuttavan kotoperäisten lajien esiintymistä kilpailun kautta. 


Torjuntakeinot

Lajin leviäminen Suomeen on sangen epätodennäköistä. Lajia ei ole myöskään Suomessa tavattu eikä sen asettuminen ja pysyvän jalansijan saaminen ole lähitulevaisuudessa todennäköistä.  


Mitä minä voin tehdä?

 Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. 

Ilmoita havainnosta laji.fi lomakkeella.


Lisätiedot

Englanniksi:

CABI: Red-Vented Bulbul

Nowakowski JJ, Dulisz B (2019) The Red-vented Bulbul Pycnonotus cafer (Linnaeus, 1766) – a new invasive bird species breeding in Europe. BioInvasions Records 8(4): 947–952, https://doi.org/10.3391/bir.2019.8.4.24

  


Kuvaustekstin laatijat

Tuomas Seimola 2022

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: punaperäbulbuli
Tieteellinen nimi: Pycnonotus cafer
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta