IntianvarisVieraslaji

Corvus splendens

Vieraslajiluokittelusta

EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)

Intianvaris on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.


Yleiskuvaus

Etelä-Aasiasta kotoisin oleva intianvaris on seurallinen varislintu (Corvidaee), joka pesii yhdyskunnissa. Se liikkuu lähes aina parvissa ja yöpyy kaupunkien keskustoissa suurina parvina. Intianvaris on sopeutunut erinomaisesti ihmisen seuralaiseksi viihtyen niin kylissä kuin kaupungeissa. Intian valtameren ympäristössä, trooppisten rannikkoseutujen suurkaupungeissa intianvaris on tyyppilintu. Intianvaris on kaikkiruokainen.


Tunnistaminen

Intianvaris on olemukseltaan naakkamainen varislintu, kooltaan naakan ja variksen väliltä. Olemukseltaan hontelo, pitkäsiipinen ja -jalkainen, pienehköpäinen. Otsa on korkea ja saa nokan vaikuttamaan isolta. Naama, selkä, siivet ja pyrstö ovat mustat, muuten tummanharmaa lukuun ottamatta keskiharmaata niskaa, kaulaa ja rinnan yläosaa. Ääni on varismainen, mutta ikään kuin vaimennettu ja pehmeämpi. Se pesii korkealla puiden latvoissa kaupunkialueilla.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Intianvaris on alkuperäislaji Etelä-Aasiassa: Etelä-Kiinasta Pakistaniin ja Iraniin. Se on vahvasti sidoksissa ihmisasutukseen, eikä pesi luonnonympäristöissä. Sitä on istutettu tai se on laivojen matkassa ja satamakaupunkien kautta itse levittäytynyt Intian valtameren rannikoille Itä-Afrikkaan, Välimeren kaakkoiskulmaan ja viime aikoina myös Borneolle ja Floridaan. Laji havaittiin Euroopassa ensi kertaa vuonna 1994 Hollannissa Hoek van Hollandissa, missä alkoi pesiä vuonna 1997. Populaation kasvu on ollut hidasta. Ensi kertaa se havaittiin muualla Hollannissa (Haagissa) vuonna 2004. Lisäksi lajia on tavattu Euroopassa joitakin kertoja ainakin Tanskassa, Irlannissa ja Italiassa.

Intianvarista ei ole koskaan tavattu Suomessa. Sen katsotaan voivan asettua ainakin rannikkoseuduille Etelä- ja Länsi-Euroopassa, mutta ei todennäköisesti pohjoisille alueille Suomeen tai Baltiaan eikä Ruotsiin ainakaan vastaaville leveyspiireille.


Haitat

Intianvarista on istutettu Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa torjumaan tuhohyönteisiä ja puhdistamaan katuja jätteistä. Se voi kantaa useita ihmisen taudinaiheuttajia. Koska intianvarikset kerääntyvät suuriin yöpymisparviin varsinkin pesimisajan ulkopuolella, voidaan niiden meteliä pitää kiusallisena ja häiritsevänä. Suurien parvien ulostesade voi olla ongelmallista, jos yöpymispuut osuvat ihmisten kulku- tai oleskelupaikoille. Päälevinneisyysalueellaan intianvarikset voivat aiheuttaa maatalousvahinkoja.


Mitä minä voin tehdä?

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä hanki intianvarista, äläkä päästä lajia luontoon. Ennen vieraslajiasetuksen voimaantuloa hankitut lemmikit voi pitää niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Omistajan on kuitenkin huolehdittava, ettei laji pääse lisääntymään tai leviämään ympäristöön. Intianvarista ei saa luovuttaa eteenpäin. Ilmoita aina havaintosi intianvariksesta. 


Lisätiedot

BirdLife International. 2018. Corvus splendens. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22705938A131944731.  

CABI: Corvus splendens (house crow)


Kuvaustekstin laatijat

Juha Tiainen (Luke) 2016; MMM 2019, Päivitys Luke 2021

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: intianvaris
Tieteellinen nimi: Corvus splendens
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203),EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta