Meksikonmeskite (Prosopis juliflora)

Meksikonmeskite
(Prosopis juliflora)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Fabales
           • Hernekasvit (Fabaceae)
            • Meskitet (Prosopis)
Kuva: Nick Pasiecznik, CC-BY-SA-4.0
Meksikonmeskite (Prosopis juliflora) - Nick Pasiecznik, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Meksikonmeskite on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Tunnistaminen

Meksikonmeskite on 3-12 metriä korkea, usein pensasmaisesti kasvava puu. Lehdet ovat vihreät (joskus myös harmaat tai siniharmaat), ja jakautuvat useisiin 0,5-5 senttimetriä pitkiin lehdykköihin. Kukat ovat pieniä, yleensä vaaleanvihreitä tai valkoisia ja muuttuvat keltaisiksi. Kukat esiintyvät kukinnoissa. Hedelmänä on palko. Palot ovat suoria tai sirppimäisiä, litteitä, 8-29 senttimetriä pitkiä ja niiden väritys vaihtelee oljen värisistä ruskeisiin.

Alkuperä ja levinneisyys

Meksikonmeskite on kotoisin Etelä- ja Väli-Amerikasta sekä Karibialta. Laji ei ole toistaiseksi vakiintunut EU:n alueella, mutta sillä on mahdollisuus levitä ja vakiintua Välimereen alueella. Meksikonmeskiteä myydään jonkun verran EU:n ulkopuolella. Meksikonmeskite viihtyy parhaiten kuivissa ympäristöissä. Se ei siedä pakkasta, ja tarpeeksi korkea lämpötila on yksi leviämistä rajoittava tekijä. Lajia kasvaa muun muassa metsissä, joutomailla, heinikoissa, kosteikoissa, rannikoilla ja kaupunkiympäristöissä.

Haitat

Meksikonmeskite on voimakas kilpailija ja voi syrjäyttää alkuperäistä lajistoa sekä vähentää alueen lajiston monimuotoisuutta. Se vaikuttaa maaperän vesipitoisuuksiin sekä ravinnekiertoon. Laji voi myös tukkia kastelujärjestelmiä, teitä ja polkuja.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Meksikonmeskiten tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Meksikonmeskiteä ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää meksikonmeskiten sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian