Siniakaasia (Acacia saligna)

Siniakaasia
(Acacia saligna)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Fabales
           • Hernekasvit (Fabaceae)
            • Pajuakaasia (Acacia)
Kuva: Brundu 2017, Sardinia, IT, CC-BY-SA-4.0
Siniakaasia (Acacia saligna) - Brundu 2017, Sardinia, IT, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Siniakaasia on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin

Luonnehdinta

Siniakaasia on monivuotinen ikivihreä pensas tai pieni puu. Se kasvaa nopeasti ja leviää sekä suvullisesti että suvuttomasti. Se on sopeutunut hyvin puolikuivaan ilmastoon ja kestää hyvin tulipaloja. Laji on kotoisin Länsi-Australiasta ja Euroopassa sitä tavataan runsaana esimerkiksi Espanjassa. Suomessa siniakaasiaa ei ole tiettävästi havaittu.

Tunnistaminen

Siniakaasia on ikivihreä pensas, joka kasvaa matalana ja tuuheana. Se on korkeudeltaan yleensä noin 2-6 metriä. Sen kukinnot ovat kirkkaan keltaiset, ja yhdessä kukinnossa on yleensä kahdesta kymmeneen pallomaista kukkaa. Monille akaasialajeille tyypillisesti siniakaasialla on lehtien tilalla lehtimäiset ruodit. Lehtiruodit ovat kapeita ja jopa 25 senttimetriä pitkiä.

Alkuperä ja levinneisyys

Siniakaasia on kotoisin Länsi-Australiasta. Sitä on istutettu eri puolilla maailmaa muun muassa metsittämistarkoituksissa ja se peittää alleen maailmanlaajuisesti arviolta noin 600,000 hehtaarin alueen. Siniakaasia menestyy hyvin Välimeren ilmastossa ja on levinnyt Euroopassa laajasti Espanjan, Italian, Kyproksen ja Portugalin rannikoille. Myös Kroatiassa, Kreikassa, Maltalla ja Ranskassa tavataan lajia mutta satunnaisemmin. Bulgaria, Slovenia ja Romania ovat ilmastoltaan potentiaalisia leviämiskohteita.  Leviämispotentiaalia lisää alueen tulipaloriski, sillä tulipalot luovat sopivat olosuhteet siniakaasian siementen itämiselle. Siniakaasia voi levitä sekä suvuttomasti että suvullisesti, ja se tuottaa runsaasti siemeniä, jotka voivat kulkeutua esimerkiksi veden tai eläinten kuljettamina pitkienkin matkojen päähän. Siniakaasiaa ja sen siemeniä myydään myös yleisesti useissa EU-maissa (mukaan luettuna esimerkiksi Ruotsi).

Haitat

Nopean kasvun ja tehokkaan ravinteiden ja veden käytön ansiosta siniakaasia voi kasvaa hyvin nopeasti ja syrjäyttää siten alkuperäistä kasvillisuutta. Siniakaasian leviäminen voi myös esimerkiksi hidastaa jokien virtausta ja pohjaveden muodostumista, mikä vähentää muun muassa maatalouteen käytettävissä olevan veden määrää.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Siniakaasian tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Siniakaasiaa ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää siniakaasian sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian