Haisujumaltenpuu (Ailanthus altissima)

Haisujumaltenpuu
(Ailanthus altissima)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Sapindales
           • Kvassiakasvit (Simaroubaceae)
            • Jumaltenpuut (Ailanthus)
Kuva: Pixabay.com, PD
Haisujumaltenpuu (Ailanthus altissima) - Pixabay.com, PD

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Haisujumaltenpuu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin

Luonnehdinta

Haisujumaltenpuu on yleinen koristekasvi puistoissa ja puutarhoissa. Sitä on istutettu myös esimerkiksi polttopuuksi, rakennusmateriaaliksi ja paperintuotantoon. Se kasvaa nopeasti ja monenlaisissa ympäristöissä ja siksi se on ollut suosittu laji myös metsittämistarkoituksissa.

Tunnistaminen

Haisujumaltenpuu on suuri, jopa 25 metriseksi kasvava, voimakkaasti tuoksuva puu. Puun tuoksu on epämiellyttävä, ja sitä kuvaillaan muistuttavan muun muassa mätänevien maapähkinöiden hajua. Haisujumaltenpuun kerrannaislehdet kasvavat 30-90 senttimetrin pituisiksi, ja sen nuolimaiset lehdykät ovat 5-18 senttimetriä pitkiä. Lehdykät ovat yläpuolelta kiiltävät ja tummanvihreät ja alta vaaleat. Puun kaarna on sileää ja tummanharmaata. Haisujumaltenpuun tunnistaa hyvin sen näyttävistä kukinnoista: yksittäisten pienten kukkien muodostamat kukinnot voivat olla jopa 50 senttimetriä pitkiä. Kukkien väri vaihtelee keltavihreistä punertaviin.

Alkuperä ja levinneisyys

Haisujumaltenpuu on kotoisin Itä-Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Sitä on istutettu Eurooppaan koristekasviksi esimerkiksi puistoihin, joista se on levinnyt laajalti ympäristöön. EU:ssa lajia tavataan kaikissa jäsenvaltioissa lukuun ottamatta Suomea, Viroa, Latviaa ja Liettuaa. Haisujumaltenpuu on vakiintunut etenkin Välimeren alueelle sekä Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Ilmastonmuutoksen seurauksena on vaarana, että laji leviää edelleen.

Haisujumaltenpuuta myydään edelleen koristekasvina. Yksi puu voi tuottaa vuodessa jopa 300 000 siementä, jotka leviävät pitkienkin välimatkojen päähän tuulen ja virtauksien kuljettamina.

Haitat

Haisujumaltenpuuta pidetään yhtenä haitallisimpana vieraslajina Euroopassa. Se leviää voimakkaasti, ja syrjäyttää alkuperäistä lajistoa. Haisujumaltenpuu uhkaa etenkin kotoperäisiä lajeja. Kasvien lisäksi se voi heikentää myös selkärangattomien lajien monimuotoisuutta, sillä se vaikuttaa maaperän ominaisuuksiin, kuten ravinnekiertoon. Haisujumaltenpuun siitepöly on allergisoivaa, ja se voi aiheuttaa juurillaan vahinkoa infrastruktuuriin. Kasvia on hyvin hankala poistaa.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Haisujumaltenpuun tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Haisujumaltenpuuta ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää haisujumaltenpuun sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian