Ilmapalloköynnös (Cardiospermum grandiflorum)

Ilmapalloköynnös
(Cardiospermum grandiflorum)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Sapindales
           • Saippuamarjakasvit (Sapindaceae)
            • Palloköynnökset (Cardiospermum)
Kuva: Johannes J. Le Roux, CC-BY-NC-4.0
Ilmapalloköynnös (Cardiospermum grandiflorum) - Johannes J. Le Roux, CC-BY-NC-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmapalloköynnös on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Etelä- ja Väli-Amerikasta kotoisin oleva ilmapalloköynnös on suosittu koristekasvi, sillä se on näyttävä ja helppo kasvattaa. Tiheät köynnöskasvustot heikentävät kuitenkin alkuperäisten lajien fotosynteesiä.

Tunnistaminen

Ilmapalloköynnös on suuri, jopa kahdeksan metriseksi kasvava puumainen yksi- tai monivuotinen köynnös. Se kasvaa usein kietoutuneena muun kasvillisuuden ympärille. Varret ovat tyypillisesti punavihreiden karheiden karvojen peittämiä. Kirkkaanvihreät lehdet ovat karkean sahalaitaiset ja joskus myös karvaiset. Rykelmissä kasvavat valkoiset tai keltaiset kukat ovat 7-11 millimetrin kokoisia. Ilmapalloköynnöksen nimi tulee sen ilmapallomaisista hedelmistä, jotka ovat kooltaan noin 4,5-6,5 senttimetriä ja väriltään vihertäviä tai rusehtavia. Yksi hedelmä tuottaa tyypillisesti kolme papumaista siementä. Siementen lisäksi ilmapalloköynnös voi lisääntyä myös juurivesojen avulla.

Alkuperä ja levinneisyys

Ilmapalloköynnöstä kasvaa alkuperäisenä Meksikossa, Brasiliassa ja Karibialla. Lajia ja sen siemeniä on tuotu koristekasviksi Eurooppaan, ja se on päässyt leviämään puutarhoista ja puistoista ympäristöön. EU:ssa ilmapalloköynnös on vakiintunut Maltalla, missä se uhkaa alkuperäistä lajistoa. Se voi vakiintua myös Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa, sekä ilmastonmuutoksen myöstä myös Belgiassa, Hollannissa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa.

Laji viihtyy metsissä, joutomailla, vanhoilla viljelysmailla, puutarhoissa, teiden varsilla ja kaupunkiympäristöissä. Parhaiten laji menestyy subtrooppisissa ilmastoissa. Ilmapalloköynnöksen siemenet leviävät tehokkaasti pitkien matkojen päähän muun muassa tuulen ja veden kuljettamina. Merivesikään ei heikennä siementen itämistä.

Haitat

Ilmapalloköynnös tukahduttaa alkuperäistä lajistoa kasvamalla sen päällä ja ympärillä.  Tiheät kasvustot estävät valon läpäisyä ja heikentävät muiden kasvien fotosynteesiä. Ilmapalloköynnöskerrokset voivat myös estää villieläinten vapaata liikkumista kasvaessaan tiiviinä mattona kasvillisuudessa.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Ilmapalloköynnöksen tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Ilmapalloköynnöstä ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää ilmapalloköynnöksen sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian